Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Exerciţiu tactic cu trupe în teren şi trageri de luptă la malul românesc al Mării Negre

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
Exerciţiu tactic cu trupe în teren şi trageri de luptă la malul românesc al Mării Negre
Nr.: 
14
Data comunicatului: 
18/09/2018
Comunicatul: 

Militarii din forţele navale, aeriene şi terestre desfăşoară, în perioada 17-21 septembrie, activităţi de instruire întrunite, pentru consolidarea nivelului de colaborare dintre structurile din Armata României, în vederea îndeplinirii misiunilor constituţionale.
Exerciţiul tactic „TOMIS 18”, care va avea loc în zona Capu Midia, jud. Constanţa, cuprinde misiuni de foc, trageri de luptă şi lansări de rachete sol-aer, executate de către militarii din Forţele Terestre Române, precum şi misiuni de interdicţie maritimă, realizate de către militarii din Forţele Navale Române şi cei de la Poliţia de Frontieră. Militarii din Forţele Aeriene Române vor asigura secvenţele de cercetare aeriană şi de evacuare medicală, pe cale aeriană.
Gruparea navală care participă la Exerciţiul ”Tomis 18” este alcătuită din două corvete, un dragor maritim, o navă purtătoare de rachete, o navă de sprijin acţiuni maritime şi un remorcher maritim, iar la conducerea acesteia se va afla locţiitorul Comandantului Flotei. Concomitent, în mediul cibernetic, structurile participante vor desfăşura misiuni de supraveghere radiotehnică a litoralului românesc şi a raioanelor maritime de tragere, precum şi exerciţii de război electronic.
Raioanele interzise pentru navigaţie, în perioada 18-20 septembrie 2018 sunt publicate în Avizele pentru Navigatori, emise de Direcţia Hidrografică Maritimă, iar navele militare şi civile care nu vor respecta interdicţiile vor fi avertizate că se îndreaptă spre raioane interzise pentru navigaţie, prin intermediul Radiotelefonului naval, Canalul 16 internaţional, în limbile Engleză şi Rusă, dar şi vizual, prin pavilioane de saulă din Codul internaţional de semnale. În situaţia în care navele sau ambarcaţiunile nu se vor supune somaţiilor şi vor continua marşul în direcţia periculoasă, acestea vor fi escortate de către navele militare româneşti până într-o zonă sigură.
Exerciţiul tactic „TOMIS 18” se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacţie al militarilor români pentru contracararea unor acţiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre, contribuind la asigurarea unei posturi robuste de descurajare şi de apărare la graniţa de est a Alianţei Nord-Atlantice.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea