Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Forţele Terestre Române, 160 de ani

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
Forţele Terestre Române, 160 de ani
Nr.: 
9
Data comunicatului: 
23/04/2019
Comunicatul: 

          Seria manifestărilor derulate de militarii din unităţile militare ce compun Forţele Terestre Române, prilejuite de aniversarea acestei categorii de forţe a Armatei României, din data de 23 aprilie, s-a încheiat la sediul Statului Major al Forţelor Terestre din Bucureşti prin organizarea unei ceremonii la care au participat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, şi şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă.

          În programul adunării festive, conduse de şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a avut loc decorarea Drapelului de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre.

          În decretul de conferire a Ordinului "Virtutea Militară" în grad de Ofiţer cu însemn pentru militari, de pace, semnat de preşedintele ţării Klaus Johannis, este menţionată aprecierea „pentru importantele merite în organizarea şi coordonarea participării unităţilor din subordine la misiunile executate sub mandatul unor organisme sau coaliţii internaţionale la care România este parte, precum şi pentru organizarea, coordonarea şi conducerea activităţilor de reorganizare structurală, transformare şi modernizare a marilor unităţi şi unităţi din subordine".

          De asemenea, cu acest prilej, familiei generalului Sorin Ioan i-a fost conferită Emblema de Onoare a Forţelor Terestre. Regretatul militar, generalul Ioan Sorin, a fost unul dintre personalităţile militare de excepţie ale acestei categorii de forţe din ultimele decenii, acesta aflându-se la comanda Forţelor Terestre Române în perioada 2004 – 2006 şi 2012 - 2013.

          Data de 23 aprilie 2019 are însă, în actualul context istoric aniversar naţional, profunde semnificaţii ontologice organizaţionale pentru Forţele Terestre Române. Sărbătoarea Forţelor Terestre Române de acum marchează trecerea a 160 de ani de la implementarea, în Principatele Române Unite, a politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza. Acum, după trecerea celor 160 de ani în care doar o oştire a vegheat la apărarea ţării, Oştirea Română, afirmăm că Forţele Terestre Române, cea mai numeroasă componentă a armatei, se prezintă ca o structură combativă contemporană cu exigenţele militare ale secolului XXI, cu personal experimentat, format profesional în instituţii de învăţământ de profil din ţară şi străinătate, în procesul de instruire din cazărmi şi poligoane naţionale şi internaţionale şi, mai ales, în misiuni reale din mediile operaţionale cele mai fierbinţi ale lumii din ultimele decenii.

          În mesajul său adresat militarilor din Forţele Terestre, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, a afirmat „suntem cu gândul, în această zi importantă, la militarii noştri din teatrele de operaţii, dintre care cei mai mulţi sunt camarazi de-ai dumneavoastră, din Forţele Terestre. Urmărim cu atenţie şi optimism starea celor doi răniţi transferaţi la Spitalul militar Landstuhl din Germania, precum şi a celor rămaşi în Baza militară din Kandahar şi suntem cu gândul alături de familiile acestora şi a tuturor militarilor aflaţi în misiuni şi operaţii externe, departe de casă, pe timpul celei mai mari sărbători creştine, Sfintele Paşti".

          Şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, el însuşi fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, în anul 2014, a afirmat: „sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre are loc în contextul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea NATO şi la 15 ani de când ţara noastră a devenit membră a acesteia. Realizarea acestui deziderat nu ar fi fost posibilă fără contribuţia substanţială a militarilor Forţelor Terestre Române care, începând cu semnarea de către România a Parteneriatul pentru Pace, în anul 1994, au desfăşurat numeroase misiuni în Balcanii de Vest, în Afganistan şi Irak şi au executat activităţi de instruire, împreună cu structurile similare din armatele ţărilor membre NATO sau partenere.

          Mediul de securitate actual este unul foarte dinamic, iar natura noilor provocări de securitate a impus parcurgerea unui amplu proces de transformare şi de aliniere la cerinţele comune aliate, la cele ale fenomenului militar contemporan şi la schimbările mediului geostrategic. Transformarea Forţelor Terestre Române, pe deplin sincronizată cu cea a întregii Armate Române, dar şi a Alianţei, face ca astăzi, această categorie de forţe să fie în măsură să execute întreaga gamă de operaţii terestre şi aeropurtate, independent şi întrunit sau combinat, în compunerea forţelor naţionale şi multinaţionale. Continuarea acestui proces de transformare şi modernizare va trebui să implice, pe lângă alocarea resurselor materiale şi achiziţia de tehnică şi echipamente noi, precum şi schimbarea unor mentalităţi”.

          La borna celor 160 de ani de la înfiinţarea Trupelor de Uscat, şeful  Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a transmis: „marile unităţi ale Forţelor Terestre trec astăzi printr-o etapă de dezvoltare şi integrare de noi categorii de tehnică, de noi concepte, forme şi procedee de luptă, toate acestea având drept scop dezvoltarea capabilităţilor, îmbunătăţirea eficienţei şi gradului de interoperabilitate a forţelor într-un mediu de securitate aflat într-o permanentă schimbare.

          Menţinerea capacităţii de luptă a acestor forţe necesită, astfel, un efort cumulativ de timp şi resurse pe termen lung, iar Forţele Terestre, în acest context, vor continua să menţină un echilibru constant între cerinţe şi resurse.

          Vă rog să-mi permiteţi ca azi, la ceas aniversar, să mulţumesc tuturor militarilor din Forţele Terestre, pentru efortul continuu, pentru profesionalismul şi dârzenia de a îndeplini misiunile încredinţate, în slujba instituţiei militare. Datorită lor, Forţele Terestre şi-au îndeplinit toate sarcinile stabilite de conducerea armatei, indiferent de natura acestora: misiuni în teatrele de operaţii, intervenţii în sprijinul populaţiei sau participarea la activităţi de instrucţie în cadrul multinaţional”.

                          ***

          Data de 23 aprilie a fiecărui an, când în calendarul ortodox se celebrează Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, este Ziua Forţelor Terestre Române. Fostul ofiţer al armatei imperiale romane, devenit, ulterior, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, este o valoare creştină preluată de Forţele Terestre Române, prin tradiţie, din timpuri străvechi, menţionându-se ca referinţă istorică, epoca medievală.

          Dat fiind simbolismul evident al faptelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, acesta a fost asimilat ca patron spiritual pentru oştire, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare. Chipul eroului luptător creştin ucigând balaurul a fost aşezat pe Drapelul de luptă al marelui voievod moldovean. Legătura simbolică dintre pedestrimea condusă de Ştefan cel Mare spre atât de spectaculoasele sale victorii militare şi glorioasele fapte de arme ale trupelor de uscat, în arcul de timp al istoriei naţionale este evident. Aşadar, aniversarea anuală a celei mai numeroase categorii de forţe ale Armatei României în această zi de sărbătoare religioasă este una intrinsec însuşită de reprezentanţii Forţelor Terestre din prezent.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea