Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Vânători de munte români, la exerciţiul „Golden Fleece 20” din Grecia

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
Vânători de munte români, la exerciţiul „Golden Fleece 20” din Grecia
Nr.: 
6
Data comunicatului: 
07/02/2020
Comunicatul: 

Un detaşament al Forţelor Terestre Române, constituit din 23 militari din Batalionul 33 Vânători de Munte „Poasada” (Curtea de Argeş), participă, în perioada 10 – 14 februarie, la exerciţiul multinaţional „Golden Fleece 20” din Salonic, Grecia. Alături de militarii din ţara gazdă, la perioada de pregătire sunt invitaţi reprezentanţi ai armatelor din Albania, Bosnia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, din ţările membre ale Grupului de Coordonare a Ţărilor Balcanice (B9)* şi Statele Unite ale Americii. Prin aplicarea comună a tacticilor şi procedurilor în cadrul etapelor de instruire în teren, cu şi fără trageri de luptă, „Golden Fleece 20” contribuie atât la pregătirea luptătorilor pentru a face faţă provocărilor actuale din domeniul operaţiilor în sprijinul păcii, cât şi la creşterea nivelului de interoperabilitate între forţele militare din zona Balcanilor. De asemenea, un alt obiectiv important al evenimentului de instruire din Grecia îl reprezintă extinderea consolidării cooperării dintre armatele participante, crearea unui climat de înţelegere şi încredere reciprocă între acestea.

Vineri, 7 februarie, la sediul Batalionului 96 Geniu din Bucureşti, a avut loc revista de front a militarilor şi tehnicii Batalionului 33 Vânători de Munte, activitate premergătoare marşului acestora, îmbarcaţi pe autovehicule militare de tip URO VAMTAC. Deplasarea vânătorilor de munte spre zona de desfăşurare a exerciţiului „Golden Fleece 20” este planificată pentru data de 8 februarie, începând cu ora 4.00, din Bucureşti, cu sosire în baza grecească Prokopidis, după ora 18.00.

* Lansată la iniţiativa României şi Poloniei, „Bucureşti 9” (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria) reprezintă o platformă pentru dialog şi cooperare între aliaţi, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul NATO, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi al indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea