Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Vizita în România a şefului Statului Major al Forţelor Terestre din Bulgaria

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
Vizita în România a şefului Statului Major al Forţelor Terestre din Bulgaria
Nr.: 
42
Data comunicatului: 
28/10/2019
Comunicatul: 

În baza planului cu activităţile internaţionale ale Ministerului Apărării Naţionale, din anul 2019, şi al altor normative în vigoare privitoare la cooperarea internaţională în domeniul apărării, în general, şi al cooperării bilaterale româno-bulgare, în particular, în perioada 29-31 octombrie, o de legaţie militară din Bulgaria, condusă de generalul-maior Mihail Dimitrov Popov, şeful Statului Major al Forţelor Terestre din Bulgaria, efectuează o vizită oficială în România.

Gazda evenimentului este omologul din Forţele Terestre Române, generalul-maior Dorin Blaiu, însoţit de echipa de comandă a statului major al acestei categorii de forţe. Prin activitatea comună a oficialilor militari români şi bulgari din ţara noastră se urmăreşte, pe de o parte, evaluarea stadiului conlucrării, de până acum, între structurile terestre ale celor două armate şi, pe de alta, identificarea de noi domenii şi oportunităţi de instruire pentru viitor, în interesul ambelor părţi.

În programul delegaţiei bulgare, de-a lungul celor trei zile, sunt incluse vizite de documentare la unităţi militare şi la alte facilităţi de instruire ale Forţelor Terestre Române, inclusiv la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” şi la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, din garnizoanele Bucureşti, Cincu şi Sibiu.

Pe parcursul întâlnirilor, liderii militari prezintă misiunile în mediul internaţional al e structurilor pe care le comandă, discută despre capacitatea de intervenţie şi operaţionalizare, despre standardizare şi instruire în comun şi despre certificarea şi evaluarea unităţilor destinate NATO.

Prezenţa delegaţiei bulgare la sediu Statului Major al Forţelor Terestre Române constituie un prilej de planificare a participării partenerului bulgar cu forţe în cadrul structurilor multinaţionale şi a desfăşurării unor exerciţii comune.

În acest sens, în marja vizitei de lucru, delegaţia Bulgară este invitată la una din fazele operaţionale ale exerciţiului multinaţional „Scorpions Legacy” care se desfăşoară, în această perioadă, în zona Cincu de către militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est care, în ordinea de bătaie a exerciţiului, are inclus şi un detaşament de infanterişti bulgari.

***

Generalul-maior Mihail Dimitrov Popov, în vârstă de 56 de ani, este, începând cu anul 2017, şef al Forţelor Terestre din Bulgaria. Este absolvent al învăţământului universitar militar din Bulgaria, dar şi al unuia dintre cele mai importante cursuri din Statele Unite, „Army War College”.

A parcurs toate treptele ierarhiei militare, începând cu funcţia comandant pluton cercetare până la cea de şef al Forţelor Terestre din Bulgaria, trecând prin funcţiile de comandant companie, şef de stat major de batalion, locţiitor comandant de batalion, comandant de batalion, şef de stat major de brigadă, locţiitor comandant de brigadă, comandant de brigadă şi locţiitor al şefului Forţelor Terestre din Bulgaria.

A fost în perioada 2004-2005, comandant al unui batalion de infanterie în misiune internaţională în teatrul de operaţii din Irak.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea