Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

96 de ani de la luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz

Miercuri, 07/08/2013
Locotenent Cătălina Crintea

În data de 06 august la nivelul garnizoanei Focşani s-au desfăşurat o serie de activităţi şi ceremonii militare şi religioase de comemorare a eroilor căzuţi pe fronturile de la Soveja, Mărăşti, Tişiţa şi Mărăşeşti, pe timpul Primului Război Mondial.

Activităţile au debutat cu ceremonii militare la mausoleul Soveja şi mausoleul Mărăşeşti continuând cu o prezentare de tehnică şi armament de infanterie şi artilerie din dotarea structurilor militare ale garnizoanei, în Piaţa Unirii, Focşani, un exerciţiu de mânuire a armamentului (Drill-team) şi concert de fanfară al muzicii militare din garnizoana Focşani. Retragerea cu torţe din Piaţa Unirii au marcat încheierea activităţile comemorative.

Dintre oficialităţile participante la manifestările dedicate împlinirii a 96 de ani de la luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, menţionăm: viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ambasadorul Franţei, Excelenţa sa Philippe Gustin şi ambasadorul Macedoniei, Excelenţa sa Pande Lazarevski, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice din Vrancea.

***

Bătălia de la Mărăşeşti, desfăşurată în perioada 06 august la 03 septembrie 1917, a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial, ce a schimbat soarta întregului război de reîntregire naţională prin victoriile obţinute pe linia frontului Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

În fiecare an, pe 6 august, omagiem eroii căzuţi în aceste lupte grele, în memoria cărora au fost ridicate mausolee în localităţile Soveja, Mărăşti, Mărăşeşti, Focşani şi monumente în localităţile Varniţa, Muncelu şi Tişiţa.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea