Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Acţiunea cercetaşilor Batalionului 317 Cercetare în cadrul exerciţiului ˝Efort Întrunit-14˝

Luni, 22/09/2014
Căpitan Daniel Nistor

Elemente de cercetare au efectuat un raid în dispozitivul adversarului pentru capturarea/neutralizarea unui comandant militar insurgent (high valuable target) despre care primiseră informaţii că s-ar afla într-o locaţie specifică, plănuind un nou atac.

Îmbarcaţi în două elicoptere Puma şi sprijiniţi de alte două, elementele de cercetare s-au deplasat la obiectiv, au coborât în rapel şi au trecut la neutralizarea elementelor ostile care asigurau protecţia ţintei. Comandantul insurgent a fost capturat şi s-a trecut la extracţie, elementele de cercetare deplasându-se către locul stabilit pentru "întâlnirea" cu elicopterele care aveau să îi ducă, în siguranţă, acasă.

O operaţiune "chirurgicală" executată în mare viteză, cu accent pe elementele de siguranţă, sprijinită de acurateţea datelor şi informaţiilor despre elementele ostile.

"Militarii au acţionat conform procedurilor stabilite, în baza solicitării eşalonului superior, integrând elementele repetate în cadrul şedinţelor de instruire. Acţiunea elementelor de cercetare a fost foarte bine sincronizată cu elementele de sprijin aerian. Acest tip de exerciţiu are un grad complex de dificultate, genul de exerciţiu care necesită o pregătire temeinică şi o coordonare extraordinară" a precizat maiorul Ştefan Cîmpean, ofiţer de stat major din cadrul Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”.

***

Exerciţiul „Efort Întrunit-14”, se desfăşoară în perioada 17-26 septembrie şi este condus de comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în facilităţile Centrului de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre "Getica".

„Efort Întrunit-14” este un exerciţiu cu executarea acţiunilor militare în context întrunit şi multinaţional, în baza unui scenariu fictiv, la care participă peste 1.300 de militari din mari unităţi şi unităţi ale Armatei României, împreună cu 150 de infanterişti marini americani.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea