Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Batalionul 30 Vânători de Munte ˝Dragoslavele˝ la ceas aniversar

Luni, 02/06/2014
Maior Gabriel Biţă

La 1 iunie 2014 s-au împlinit 45 de ani de când, în baza H.C.M. nr. 2776 / 18.12.1968 şi a Ordinului ministrului Forţelor Armate nr. M. 20 / 16.04.1969 se înfiinţa Batalionul 30 Vânători de Munte ,,Dragoslavele”, cu garnizoana în oraşul Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, subordonat Brigăzii 4 Vânători de Munte ,, Posada“ din Curtea de Argeş.

Sâmbătă 31 mai 2014 la această sărbătoare de suflet şi simţire, au participat reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, reprezentanţi din partea administraţiei publice locale şi naţionale, comandanţii unităţilor militare din garnizoană, cadre militare în rezervă/retragere, veterani de război, reprezentanţi ai cultelor religioase precum şi reprezentanţi ai mass-mediei locale.

Alături de vânătorii de munte musceleni au fost prezenţi şeful Resurselor la Statul Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Cristinel Cernea, locţiitorul comandantul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, general de brigadă Dorinel Duican, precum şi cadre militare active, în rezervă şi în retragere care au făcut parte din efectivele Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”.

Pe parcursul ceremoniei, locţiitorul comandantului Diviziei 1 Infanterie „Dacica” a dat citire mesajului Şefului Statului Major al Forţelor Terestre cu prilejul aniversării a 45 de ani de la înfiinţarea batalionului, urmat de recompensarea unor militari din cadrul unităţii pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu prin citare prin ordin de zi pe unitate al Diviziei.

Pentru eroul sublocotenent post mortem Alexandrescu Traian Dragoş, căzut la datorie în Teatrul de Operaţii Afganistan, pentru cei doi comandanţi ai batalionului trecuţi în nefiinţă şi pentru celelalte cadre decedate de-a lungul timpului, a fost ţinut un moment de reculegere.

La finalul acestei activităţii comandantul Batalionului a înmânat diplome şi plachete invitaţilor în semn de recunoştiinţă şi apreciere pentru activitatea depusă şi sprijinul acordat de-a lungul timpului acestei unităţi. În cei 45 de ani de existenţă, personalul batalionului a acţionat cu dăruire şi profesionalism pentru îndeplinirea sarcinilor care i-au revenit, reuşind să obţină rezultate bune şi foarte bune la toate categoriile de pregătire. La aplicaţiile tactice, în poligoanele de trageri, militarii batalionului au demonstrat că au o pregătire militară şi de specialitate foarte bună, o condiţie fizică excepţională, factori esenţiali pentru ducerea cu succes a acţiunilor de luptă în munţi.

De-a lungul anilor, unitatea de vânători de munte a dovedit că este o înaltă şcoală de pregătire militară, de călire fizică şi psihică pentru militarii din trupele cu această specialitate, astfel că, militarii care se instruiesc în această unitate de elită pot face faţă oricăror solicitări şi pot îndeplini misiuni dintre cele mai complexe, fapt ce s-a demonstrat şi prin participarea unităţii la misiunile din Teatrul de Operaţii din Kosovo şi Afganistan, făcând cinste armatei române şi ţării noastre, fiind adevăraţi ambasadori ai României în lume.

Istoria şi tradiţia militară a acestui batalion, obligă şi mai mult, pe cei care astăzi slujesc patria sub semnul ramurii de brad şi al florii de colţ în cazarma de la baza Munţilor Iezer Păpuşa, pe plaiurile Muscelene, să spună şi să arate generaţiilor viitoare, că numai prin muncă şi pregătire pot trăi la înălţimea muntelui, dar şi la înălţimea rezultatelor în tot ceea ce fac.

În finalul ceremoniei comandantul Batalionului 30 Vânători de Munte ,,Dragoslavele”, colonel Căpraru Mihai, a urat cu prilejul sărbătoririi Zilei batalionului, tuturor militarilor care si-au desfăşurat sau îşi desfăşoară activitatea în această unitate precum şi familiilor acestora, multă sănătate, fericire, putere de muncă, succes în realizarea obiectivelor propuse şi un călduros ,,La Mulţi Ani !”

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea