Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” sărbătoreşte 96 de ani de tradiţie

Luni, 01/07/2019
căpitan Mariana Dinu

1 iulie 2019 este o zi importantă pentru militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, care sărbătoresc 96 de ani în slujba patriei. Marea unitate a preluat tradiţiile Diviziei 2 Munte, care a fost înfiinţată în data de 1 iulie 1923.

Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" este o mare unitate tactică destinată NATO, specializată în lupta în teren muntos - împădurit, având în structură unităţi şi subunităţi luptătoare, de sprijin (de luptă şi logistic), operaţionalizate, cu grad ridicat de mobilitate, destinată să execute acţiuni militare şi non-militare, cu toate forţele sau cu parte din forţe, pe teritoriul naţional sau în afara acestuia, în cadrul unor structuri operaţionale NATO, UE sau iniţiativelor regionale.

Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" a fost prima mare unitate care şi-a rotit toate batalioanele de manevră în teatrul de operaţii din Afganistan, şi a participat la misiuni internaţionale în Kosovo, Irak, Afganistan şi Polonia. Începând cu anul 2015, Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" a fost afiliată la Corpul de Dislocare Rapidă NATO din Grecia (NRDC-GR), participând la exerciţiile multinaţionale „Gordian Knot” şi la exerciţiul de certificare NATO a Corpului, “Trident Jaguar 18”.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea