Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Brigada 6 Operaţii Speciale ˝Mihai Viteazul˝

Sâmbătă, 27/09/2014
Plutonier-adjutant Cristian Surugiu

Vineri, 26 septembrie, în Piața Victoriei din Târgu Mureș,şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Nicolae Ciucă, a fost alături de ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, șefii celorlalte categorii de forțe ale Armatei României, veterani de război şi cetăţeni ai oraşului Târgu Mureş, la ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 6 Operații Speciale "Mihai Viteazul" cu Ordinului "Virtutea Militară" în grad de "Cavaler" cu însemn pentru militari, de război, și de comemorare a eroilor neamului din cel de-al doilea război mondial, care și-au sacrificat viața pentru eliberarea teritoriului național.

„De aici, de la Târgu Mureș, acum mai bine de opt ani era dislocat pentru prima dată peste hotare, în teatrul de operații Afganistan, un detașament de Forțe Speciale. Lui i-au urmat și alte structuri de elită. Misiunile de luptă încredințate acestor super-luptăori au fost dintre cele mai dificile și mai complexe. Condițiile în care ei și-au desfășurat activitatea au fost extrem de dure. Spre onoarea lor, rezultatele obținute în aceste misiuni au fost excepționale. Luptătorii pregătiți aici a câștigat în scurt timp încrederea și respectul camarazilor din structurile similare americane sau din alte țări, alături de care au luptat umăr la umăr. Aproape că nu există militar al acestei brigăzi care să nu fi executat cel puțin trei misiuni în Afganistan. Pe timpul celor opt ani de continuă prezență în Afganistan, luptătorii brigăzii au pierdut, din păcate, un camarad de arme — maiorul Petre Marcel Tiberius, care s-a alăturat celorlalți 22 de eroi căzuți la datorie în acest teatru de operații. De asemenea, 12 luptători de elită au fost răniți. Vorbele sunt întotdeauna sărace pentru a exprima prețuirea și respectul deplin pe care îl vom purta întotdeauna acestor eroi”, a subliniat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, adresându-se celor prezenţi la ceremonie.

Este meritul acestor oameni puternici, curajoși și inteligenți, rezistenți la eforturi extreme, atât fizice cât și psihice, care prin inițiativă, dăruire și putere de sacrificiu, au făcut posibilă, generarea acestei capabilități importante pentru Armata României.

Aprecierile deosebite ale partenerilor din Alianţa Nord Atlantică şi ale conducerii Ministerului Apărării Naţionale confirmă înaltul profesionalism pe care militarii din forţele pentru Operaţii Speciale îl dovedesc zi de zi, atât pe timpul pregătirii extrem de riguroase cât şi pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea