Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Combined Resolve II ROT 14-04 - Drivers training course (HMMWV)

Miercuri, 14/05/2014
Maior Adrian Curiman

Concomitent cu montarea elementelor instalațiilor MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) și corelarea acestora cu sistemele de ochire pentru fiecare categorie de tehnică în parte, prima săptămână a exercițiului “Combined Resolve II ROT 14-04” a fost rezervată instruirii militarilor prin intermediul unor cursuri specifice.

Primul curs, structurat pe două module, a fost destinat militarilor care vor utiliza pe timpul exercițiului autovehicule de tip HMMWV.

Luni, 12 mai, s-a desfășurat modulul teoretic, în care cursanții s-au putut familiariza cu principalele activități pe care le vor desfășura, le-au fost prezentate normele de siguranță ce trebuie respectate pe timpul exercițiului, în scopul preveniri accidentelor, precum și modul de acțiune în cazul producerii acestora. Ultima parte a modulului a fost rezervată prezentării schematice a modului de exploatare a autovehiculelor de tip HMMWV.

Cunoștințele însușite în primul modul au putut fi puse în practică în cea de a doua zi, când fiecare cursant a efectuat operațiunile de verificare a autovehiculului și a condus în condiții de teren accidentat pentru a se putea familiariza cu gabaritul și posibilitățile tehnice ale acestui tip de autovehicul.

Întrebat la sfârșitul cursului dacă militarii români sunt mai greu de pregătit decât ceilalți militari, sergent first class Lukacho a răspuns: “nu este deloc dificil, deoarece pe lângă faptul că militarii români vorbesc limba engleză, ei au formate deprinderile practice privind conducerea autovehiculelor la un nivel foarte ridicat şi sunt foarte receptivi. La acest curs pregătim atât militari americani, cât şi militari din celelalte naţiuni care participă la exerciții împreună cu noi. Important pentru noi, ca instructori, este să putem contribui la creşterea siguranţei în traficul rutier, prevenirea şi reducerea numărului de accidente”.

O parte dintre militarii români au acționat pe acest tip de mijloace blindate, atât pe timpul unor exerciții multinaționale, cât și în cadrul misiunilor executate în teatrele de operații.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea