Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Comemorarea Eroului sublocotenent (p.m.) Valerian Bogdan Hâncu

Duminică, 28/04/2013
plutonier-adjutant Cristian Surugiu

Slt. (pm) Valerian Bogdan Hâncu a fost omagiat printr-un ceremonial militar şi religios, duminică, 28 aprilie, la Cimitirul Eternitatea, parcela Eroilor din cel de-al II-a Război Mondial din Iaşi.

Au fost alături de familia Eroului, la şapte ani de la plecarea sa în eternitate, general-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica", general-maior Nicolae Ciucă, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate"Podu Înalt" , general de brigadă, Vasile Roman, oficialităţi locale, colegii şi prietenii sublocotenentului (p.m.) Valerian Bogdan Hâncu.

_____________________________________________________________

În ziua fatidică de joi, 27 aprilie 2006, Valerian Bogdan Hâncu a căzut la datorie.

Un dispozitiv exploziv improvizat a fost activat la ora locala 08:30 (ora 07:30, ora României), în momentul în care un convoi de patru vehicule blindate italiene se îndrepta spre orașul An Nassiryiah din provincia Dhi Qar, în sudul Irakului. La bordul unuia dintre vehicule se afla și Valerian Bogdan Hâncu. Militarii efectuau o misiune de monitorizare a posturilor de poliție irakiene și în timp ce convoiul se apropia de oraș, la urcarea pe un pod, un dispozitiv exploziv a fost inițiat. Un singur vehicul blindat a suferit avarii grave, iar militarii aflați în el și-au pierdut viața. Printre aceștia s-a aflat și Valerian Bogdan Hâncu, singurul militar român aflat în convoiul mixt de patrulare.

Bogdan făcea parte din Compania românească de Poliţie Militară şi acţiona în cadrul misiunii Antica Babilonia.

Pentru eroismul său Valerian Bogdan Hâncu a fost înălţat post mortem la gradul de sublocotenent şi decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Cavaler pentru Militari cu Însemn de Război.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea