Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Competiţia militară - „Roza Cercetaşilor” - etapa de vară la Divizia 2 Infanterie „Getica”

Vineri, 27/06/2014
Locotenent-colonel Toni Ene

În perioada 23-27 iunie, în Poligonul Babadag din garnizoana Constanţa, s-a desfăşurat competiţia militară - „Roza Cercetaşilor”, etapa de vară, faza pe Divizia 2 Infanterie „Getica”, activitate iniţiată şi coordonată de către structura de informaţii a marii unităţi.

Competiţia militară a cercetării este o componentă fundamentală a procesului de instruire, care valorifică ansamblul de activităţi individuale şi colective ce se desfăşoară în vederea formării, dezvoltării şi menţinerii capacităţii motrice, precum şi realizarea capacităţii de conducere şi executare a activităţilor specifice cercetării, pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război, contribuind astfel la atingerea standardelor necesare participării la misiuni externe şi realizării interoperabilităţii cu structurile similare ale armatelor statelor membre NATO.

La această activitate au participat şapte loturi sportive, încadrate cu militari din structurile Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Competiţia a cuprins două probe, patrulă şi ştafetă, anul acesta având ca element de noutate proba de patrulă desfăşurându-se şi pe timpul nopţii. Proba de patrulă s-a desfăşurat pe un traseu de aproximativ 75 km, pe parcursul căruia s-au executat un număr de opt probe practice din care amintim: punerea în funcţiune a unei staţii radio şi luarea legăturii cu un corespondent, acordarea primului ajutor şi transportul unui rănit, traversarea unui raion contaminat chimic, identificarea unor obiective, aruncarea grenadelor la distanţă şi cu precizie, executarea unei şedinţe de tragere.

Proba de ştafetă s-a desfăşurat pe un traseu de 800 m, ce a fost parcurs de loturile sportive formate din câte cinci militari. Pe parcursul traseului, militarii au trebuit să rezolve trei momente tactice: aruncarea grenadelor defensive la distanţă şi cu precizie, din tranşee, aruncarea grenadelor ofensive la macheta-ambrazură a unei lucrări de fortificaţie şi, cel de-al treilea moment tactic, aruncarea grenadelor ofensive la precizie, într-un cerc cu diametrul de doi metri.

După însumarea timpilor de la probele desfăşurate şi aplicarea penalizărilor, s-a stabilit următorul clasament general: locul I – Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, locul II – Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, locul III – Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”.

La sfârşitul competiţiei comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Lucian Foca a apreciat efortul depus de participanţi precizând că Roza Cercetaşului are ca obiectiv principal dezvoltarea calităţilor fizice, a trăsăturilor moral-volitive şi afective necesare cercetaşului, pentru a acţiona în câmpul de luptă modern în condiţii de suprasolicitare psihică şi fizică, peste limitele normale ale rezistenţei umane şi constituie totodată o competiţie a inteligenţei, a dezvoltării spiritului de echipă şi de vizualizare clară a profesionalismului şi a modului prin care se instruiesc cercetaşii.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea