Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Cooperare, viteză de reacţie şi determinare în cadrul Grupului de Luptă din Polonia

Miercuri, 06/02/2019
Biroul Informare şi relaţii publice

Detaşamentul de Apărare Antiaeriană ”Liliecii Negri” a participat alături de partenerii din cadrul misiunii Enhanced Forward Presence (eFP) la exerciţiul NATO de alertare ”Bull Run 8” care a avut ca scop testarea capacităţii de reacţie rapidă în caz de criză şi verificarea nivelului interoperabilităţii în cadrul Grupului de Luptă.
”Bull Run 8” a început cu alertarea întregului personal, mobilizarea trupelor şi dislocarea acestora într-o nouă zonă de operaţii.

”Până la a raporta <>, militarii români, alături de aliaţii NATO, au fost nevoiţi să facă faţă diverselor provocări cuprinse în scenariul exerciţiului, dar mai ales celor reale. Aceştia şi-au demonstrat nivelul de instruire şi capacitatea de adaptare la situaţii imprevizibile prin ducerea acţiunilor în condiţii meteorologice nefavorabile şi menţinerea capabilităţii operaţionale a tehnicii pe toată durata exerciţiului.
Un aspect important a fost reprezentat de realizarea şi menţinerea continuităţii legăturilor de comunicaţii cu partenerii, pentru asigurarea fluxului informaţional necesar exercitării comenzii şi controlului, factor decisiv în ducerea acţiunilor militare, permiţând atingerea unui nivel ridicat de interoperabilitate.”
Lt. Cucean Radu – ofiţer specialist operaţii

“Fiind primul exerciţiu de alertare organizat în decursul acestui an la nivelul Grupului de Luptă, motivaţia a fost cu atât mai puternică în ceea ce priveşte ducerea misiunilor încredinţate într-o manieră cât mai optimă. Militarii români nu s-au lăsat mai prejos faţă de ceilalţi parteneri şi au răspuns pozitiv la toate provocările lansate în cadrul scenariului exerciţiului, dovedind profesionalism indiferent de situaţie şi de condiţiile câmpului de luptă. Din punct de vedere al interoperabilităţii, consider că militarii din cadrul Grupului de Luptă au demonstrat o bună cooperare şi capacitate de răspuns la potenţialele ameninţări din zona de responsabilitate.”
Lt. Nohai Gabriela – comandant baterie.

”Principala misiune a secţiei pe care o conduc a fost de a apăra antiaerian punctul de comandă al Grupului de Luptă. Pe parcursul celor două zile, cooperarea cu partenerii s-a situat la un nivel foarte ridicat, profesionalismul şi pregătirea militarilor din subordine contribuind la îndeplinirea cu succes a sarcinilor încredinţate. Acest exerciţiu a vizat evaluarea nivelului de pregătire, viteza de reacţie şi comunicarea între militarii din cadrul Grupului de Luptă.”
Lt. Ilişanu Marius – comandant secţie tragere

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea