Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Elevii câmpulungeni - parlamentari europeni pentru o zi!

Luni, 16/12/2013
Lili Jora

În data de 13 decembrie, douăzeci şi patru de elevi ai Colegiului Militar Liceal „Ştefan cel Mare” au participat la Strasbourg la „Ziua Euroscola”. Prezenţa elevilor câmpulungeni în Sala Plenară a Parlamentului European a fost premiul obţinut de aceştia pentru proiectul realizat în cadrul concursului Euroscola, iniţiat şi desfăşurat sub egida înaltului for legislativ. În Parlamentul European, elevii Colegiului Militar Liceal „Ştefan cel Mare” au reprezentat România, iar prin ideile promovate şi prin ţinuta specifică, au fost mesagerii învăţământului militar liceal de la noi din ţară.

Elevii Colegiului Militar Liceal „Ştefan cel Mare” s-au angrenat iniţial în concursul numit Euroscola, desfăşurat pe tema “punţi între generaţii”. Prima etapă a concursului s-a derulat la nivel naţional, selecţia pentru Strasbourg făcându-se de către Biroul Parlamentului European din România, în urma evaluării lucrărilor depuse de candidaţi. Efortul elevilor câmpulungeni a fost apreciat şi recompensat cu invitaţia de a participa la Ziua Euroscola, alături de tineri din alte 27 de ţări.

Proiectul realizat de echipa de proiect, coordonată profesorii Bogdan Tănasă şi Dana Drehluţă, a pus în valoare experienţa de viaţă a unor personalităţi marcante ale istoriei, a oferit modele comportamentale şi umane, a constituit o manieră deosebită de a realiza educaţia prin valori şi atitudini. În cadrul acţiunilor din proiect a fost promovată toleranţa, au fost făcute demersuri de înlăturare a prejudecăţilor şi de formare a spiritului civic al elevilor din echipă şi al colegilor lor de liceu.

Pasionaţi de istorie, elevii câmpulungeni au reuşit să evidenţieze în proiectul lor momente esenţiale din istoria nu foarte îndepărtată a ţării şi a regiunii Bucovina. Într-o încercare de revalorizare a trecutului, echipa de proiect a realizat interviuri, a cercetat diverse surse de informaţii, a organizat întâlniri şi a imortalizat totul pe film. În demersul lor, elevii câmpulungeni au descoperit adevărul închisorilor comuniste, stând de vorbă, faţă în faţă, cu un supravieţuitor al acelor vremuri, Gavril Vatamaniuc (cunoscut din filmul documentar Memorialul Durerii) sau au reconstituit realitatea lagărului de la Aushwitz din amintirile lui Zoltan Blum. De asemenea, au „răsfoit” file de istorie alături de Constantin Buţirchi, veteran din cel de-al II-lea Război Mondial, de Leizer Finkelstein şi Marcel Fischer, supravieţuitori ai pogromului de la Iaşi.

La Strasbourg, au avut loc dezbateri pe grupe de lucru, fiind vizate teme stringente ale prezentului şi viitorului Uniunii Europene. Componenţii echipei de proiect, participanţi la acest adevărat parlament al tinerilor europeni, au avut posibilitatea să cunoască modul de funcţionare a Parlamentului European, să ia contact cu elevi din alte state, să cunoască modul de viaţă, viziunile şi aşteptările tinerilor din întreaga Uniune Europeană.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea