Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Eroism şi simţ al datoriei

Marţi, 28/03/2017
Colonel Romeo Feraru

În data de 27 martie 2017, sublocotenentul Florin Oprea din Batalionul 341 „Rechinii Albi” a fost premiat de către Agenţia News.ro în cadrul Galei „România autentică, România pozitivă” cu premiul "Eroism şi simţ al datoriei". Tânărul ofiţer are 24 de ani, a absolvit Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” şi încă de pe băncile Academiei Forţelor Terestre a dorit să participe la o misiune externă.
În august 2016 a plecat în Afganistan, unde a fost comandant de pluton infanterie, având în subordine 27 de militari. În 26 septembrie, în timpul unei misiuni de patrulare, vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv explozibil improvizat, în urma căruia a fost rănit, alături de trei dintre colegii săi. A fost evacuat şi spitalizat în Germania, dar gândul lui a rămas la oamenii din pluton. După doar o lună, a cerut să se întoarcă în Afganistan, pentru a fi alături de subordonaţii lui. Şi-a comandat în continuare oamenii, raportând cu mândrie, la final, Misiune îndeplinită! Pentru curajul şi devotamentul său a fost decorat de preşedintele României.
De asemenea, în data de 28 martie a.c., şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Dumitru Scarlat, a conferit sublocotenentului Florin Oprea, placheta Forţelor Terestre Române, în semn de apreciere pentru profesionalismul şi curajul de care a dat dovadă pe timpul îndeplinirii misiunii din Teatrul de Operaţii Afganistan şi a discutat cu acesta despre starea de sănătate şi despre perspectivele acestuia în cariera militară.

Galerie foto