Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Exerciţiul multinaţional BLONDE AVALACHE-16

Marţi, 20/09/2016
Locotenent Alexandru Helerea

Activităţi practice la exerciţiul "BLONDE AVALANCHE-16"


În cadrul exerciţiului "Blonde Avalanche", a fost organizată, în data de 22 septembrie a.c., Ziua Distinşilor Vizitatori, ocazie cu care geniştii au prezentat un exerciţiu cu trupe şi tehnică în teren (LIVEX), la sfârşitul căruia a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Multinaţional de Geniu "Tisa".

În acest exerciţiu, geniştii din cele patru ţări participante Ucraina, Ungaria, Slovacia şi România, au executat, pe râul Someş, la Mărtineşti, acţiuni în sprijinul populaţiei afectate de calamităţi. Geniştii au amenajat un pod de pontoane, unul fix jos metalic, care au facilitat evacuarea sinistraţilor. De asemenea, aceştia au realizat un punct de purificare şi potabilizare a apei şi au prezentat oficialităţilor, tabăra de sinistraţi, precum şi modul de consolidare a unui dig, folosind tehnica militară din dotare.     

BLONDE AVALANCHE-16

200 de militari din Forţele Terestre Române, aparţinând Batalionului 52 Geniu „Tisa”, sprijiniţi cu personal şi mijloace tehnice din compunerea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, vor participa, împreună cu parteneri din Ucraina, Ungaria şi Slovacia, ţări membre ale Iniţiativei de Cooperare Regională „Batalionul Multinaţional de Geniu TISA”, la exerciţiul multinaţional „BLONDE AVALANCHE-16”.

Exerciţiul, ce se desfăşoară în perioada 19 - 23 septembrie în municipiul Satu Mare şi pe malul râului Someş, în apropierea localităţii Mărtineşti. Ceremonia de deschidere  a avut loc luni, 19 septembrie, în Piaţa „25 Octombrie” din Satu Mare.

Persoană de contact pentru detalii suplimentare: maiorul Horea Prunilă, telefon: 0752.177.973.

* * *

Exerciţiul „BLONDE AVALANCHE-16” se desfăşoară anual în baza Legii nr. 583 din 2002, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României, Guvernul Republicii Slovace, Cabinetul de Miniştri al Ucrainei şi Guvernul Republicii Ungare privind înfiinţarea Batalionului multinaţional de geniu, semnat la Budapesta, la 18 ianuarie 2002. Scopul exerciţiului este desfăşurarea instrucţiei în comun, cu personalul Batalionului multinaţional de geniu, pentru executarea misiunilor specifice, de limitare şi înlăturare a consecinţelor calamităţilor naturale, în cooperare cu alte instituţii şi/sau organizaţii ale administraţiei publice locale care acţionează pentru sprijinul populaţiei, în situaţii de urgenţă.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea