Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Exercițiului multinațional SABER GUARDIAN-17

Marţi, 18/07/2017
Locotenent Alexandru Helerea

11 iulie 2017 - SALVE, FOC! Onoare și glorie înaintașilor noștri!

În dimineața zilei de 11 iulie, începând cu ora 03.50, pentru gloria eternă a celor care au plecat la atac în Dealul Mărăștilor acum 100 de ani, militarii Forțelor Terestre Române aflați în poligoanele Cincu, Smârdan și Babadag la exercițiul Saber Guardian 17, au executat salve de artilerie.

8 iulie 2017 - Exercițiul multinațional BRAVE WARRIOR – 17 în Ungaria 
În perioada 2 – 22 iulie 2017, un detașament constituit din 155 de militari și 25 de vehicule de luptă din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad participă la exercițiulcu trageri de luptă BRAVE WARRIOR-17 din Ungaria (Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center).

BRAVE WARRIOR -17 este parte a uneia dintre cele mai mari activități de instruire din regiunea Mării Negre din această vară, exercițiul multinațional SABER GUARDIAN-17. Alături de militarii din națiunea-gazdă, în organizarea pentru luptă a exercițiului BRAVE WARRIOR- 17, sunt angajați aproximativ 2500 de luptători din  Cehia, Croația, Marea Britanie, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii.
Scenariul exercițiului este astfel conceput încât să asigure atât pregătirea elementelor de comandă și control ale unor structuri tactice multinaționale, nivel brigadă și nivel batalion, cât și creșterea nivelului de interoperabilitate a trupelor, până la nivel batalion, care acționează întrunit în cadrul unor operații de răspuns la criză, în situația declanșării apărării colective a NATO, potrivit art.5 al Tratatului de la Washington.

***

Exercițiul multinațional SABER GUARDIAN-17 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfășura, în perioada 11 – 20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei. Exercițiul SABER GUARDIAN se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. SG17 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

8 iulie 2017 - Militarii forțelor terestre se pregătesc de acțiune

Militarii forțelor terestre aparținând Batalionului 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei”, Batalionului 284 Tancuri ”Cuza Vodă” și Batalionului 26 Infanterie “Scorpionii Roșii” au executat exerciții de antrenament în teren (FTX, Field Training Exercise în cadrul exercițiului GETICA SABER-17 ce se desfășoară la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica" din Cincu.

7 iulie 2017 - Ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional GETICA SABER – 17

Vineri, 7 iulie, a avut loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional GETICA SABER – 17, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica" din Cincu, județul Brașov.
La exercițiul GETICA SABER – 17 participă aproximativ 1700 militari români aparținând Diviziei 2 Infanterie „Getica", Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor" și Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza", împreună cu aproximativ 2500 de militari din armata SUA și aproximativ 500 militari din armatele Armeniei, Croației, Muntenegru și Ucrainei.
Exercițiul GETICA SABER – 17 se desfășoară în perioada 10-15 iulie 2017 în facilitățile de instruire ale Forțelor Terestre Române și urmărește exersarea proiectării forței cu un grad ridicat de interoperabilitate prin executarea unei game complete de acțiuni în context multinațional, interarme și întrunit (conducerea focului, manevre și trageri reale cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, inclusiv avioane și elicoptere, evacuarea medicală și tratamentul răniților).
GETICA SABER - 17 este un exercițiu multinațional planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA din Europa, bazat pe un scenariu fictiv și este conceput pentru intensificarea interoperabilității cu țările aliate sau partenere, țări membre NATO sau ale Parteneriatului pentru Pace.

 

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea