Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

FET-ul românesc pregătind poliţistele afgane

Vineri, 21/03/2014
Locotenent-colonel Oliver Anghel

După aşteptarea specifică lucrului cu populaţia afgană, aspect de care nu sunt străin, a venit şi momentul mult aşteptat de FET-ul nostru (Female Engagement Team). A fost pentru prima dată când au venit în contact direct cu primele femei înrolate în cadrul Poliţiei Naţionale Afgane. Cu toţii eram nerăbdători să vedem cum va decurge activitatea şi foarte precauţi în gesturi, având foarte mare grijă la bariera culturală trasată de diferenţele majore de religie şi mentalitate dintre noi şi afgani.

Prima impresie? Un grup de doamne uşor timide care ne evitau privirea (pe a mea şi pe a plutonierului-major Daniel Domenico), dar care pe fete le-au salutat foarte călduros. S-au îmbrăţişat şi, după ce au luat loc în faţa LCD-ului pe care urmau să fie proiectate slide-urile, lecţia de body searching a început. S-au arătat foarte dornice să absoarbă informaţiile primite. Au intervenit pe alocuri, semn că bazele au fost puse încă de pe vremea când erau eleve ale Şcolii afgane de poliţie. Prezentarea, atât teoretică, cât şi practică, a decurs într-un mod interactiv, ca un schimb de experienţă. Acesta a fost momentul în care mi-am dat seama că sunt foarte deschise şi deloc obtuze în gândire. S-au arătat a fi la fel de glumeţe, puse pe şotii şi dornice de muncă precum militarii care le instruiau. Au râs zgomotos, au fost serioase când a fost cazul şi, cel mai important, au exersat mişcările până au primit aplauze. Cu o perseverenţă uimitoare pentru noi au repetat, explicând totodată, până au fost sigure că ceea ce citesc în ochii militarilor este admiraţie pentru felul în care au înţeles că trebuie să decurgă o acţiune de cercetare corporală. Interesul lor a fost atât de mare deoarece conştientizează că alegerile prezidenţiale nu sunt o activitate la care să-ţi permiţi să greşeşti. În plus, faţă de asta, ele reprezintă un element de noutate în societatea afgană şi vor să demonstreze că îşi merită statutul. Şi-au luat notiţe pe agendele dăruite de către FET afirmând că vor să transmită cu exactitate informaţiile primite şi celorlalte colege care nu au putut veni. În pauze au băut ceai şi au discutat despre machiaj şi bijuterii ca oricare alte femei, într-o atmosferă total degajată. Chiar au fost mândre să le explice fetelor noastre cum se foloseşte hena şi ce semnifică fiecare brăţară şi inel pe care le purtau. După ce au luat masa de prânz în stil tradiţional, aşezate turceşte pe covor, au făcut o adunare a femeilor, afară, pe băncuţe. Această imagine m-a dus cu gândul la vestita cafea cu fetele, ieşire de care profită reprezentantele sexului frumos pentru a împărtăşi diferite experienţe. Zgomotoase şi vesele s-au îmbrăţişat şi fotografiat cu toată suflarea femeiească. Se adresau româncelor cu apelativul rumano spunând, cu o sinceritate trădată de privirea recunoscătoare, că trupele României au fost întotdeauna bune cu ei şi i-au ajutat de câte ori au avut nevoie, motiv pentru care se simt foarte apropiate de ele. Dovadă a acestui fapt sunt strângerile de mână îndelungi şi solicitările de a apărea în poze lângă fetele noastre.

După acest moment de respiro, activitatea practică a continuat sub atenta supraveghere a cadrelor militare care au intervenit cu explicaţii suplimentare ori de câte ori situaţia a impus-o. În acest fel toată lumea a fost mulţumită. Reprezentantele ANP pentru că au primit informaţiile de care mai aveau nevoie pentru a participa la alegeri complet pregătite din punct de vedere profesional, în timp ce militarii femei, americani şi români, au simţit că efortul depus le-a fost răsplătit. În acest mod, echipa de angajare a femeilor din cadrul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri” a deschis drumul spre o colaborare fructuoasă cu partenerul american de sex feminin. Şi-au planificat şi alte activităţi în comun semn că fiecare parte recunoaşte profesionalismul celeilate. Am fost martorul unui respect câştigat prin cunoştinţe şi al unei admiraţii, din partea femeilor afgane, născute din dăruirea de care s-a dat dovadă în transmiterea cunoştinţelor.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea