Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Logistica, sprijinul oricărei arme. Saber Guardian 2019

Sâmbătă, 08/06/2019
plutonier major Ioana Nistorescu

Astăzi este despre ei. Sunt specialiștii care asigură sprijinul logistic la exercițiul multinațional #SaberGuardian 19.

Baza 4 Logistică „Transilvania", mare unitate de sprijin logistic, subordonată Diviziei 4 Infanterie „Gemina", are misiunea de a asigura sprijinul logistic pe toate domeniile funcționale. Colonelul Cristian Rus, șeful de Stat Major al Bazei 4 Logistică: „reprezintă concretizarea în teren a liniei a doua de sprijin logistic".
În premieră, la exercițiul #SaberGuardian 19, Baza 4 Logistică „Transilvania" a dislocat, în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica" din Cincu, modulul de execuție a sprijinului logistic real, cu misiuni în domeniile mentenanței si evacuării tehnicii, depozitării și distribuirii carburanților si munițiilor, achiziției si furnizării de servicii și, nu în ultimul rând, asigurării serviciilor de campanie. Sprijinul logistic real asigurat pentru forțele aliate și partenere este coordonat de comandamentul Bazei 4 Logistică și executat prin unitățile specializate, astfel: Batalionul 41 Transport „Bobâlna", Centrul 88 Mentenanță „Ardealul" și Depozitul 194 Armament și Muniții „Valea Prodăii". Sunt unități care, pe timp de pace, execută în teren linia a doua de sprijin logistic și care testează capabilitățile existente necesare susținerii acțiunilor militare a structurilor subordonate Diviziei 4 Infanterie „Gemina".
Facilitățile logistice asigură mentenanța și evacuarea tehnicii și echipamentelor prin Secția Mobilă de mentenanță, depozitarea și aprovizionarea cu carburant prin instalarea în teren a unui depozit central de carburant de mare capacitate, depozitarea și distribuirea munițiilor în cadrul unui depozit central de muniție, servicii de campanie și achiziții publice. Alimentarea tehnicii dintr-un container mobil autonom cu autoîncărcare, alimentat la generator, tehnica nouă de recuperare și evacuare a mijloacelor tehnice imobilizate sunt capabilități recente care converg la îndeplinirea misiunilor încredințate. Specialiștii Secției Mobile de Mentenanță și Evacuare a tehnicii, conduși de locotenent-colonelul inginer Cosmin Mândru, acționează permanent în sprijinul structurilor dislocate în poligonul Cincu. Camarazii noștri se vor întoarce în garnizoana de dispunere, cu numeroase lecții învățate acolo unde sprijinul logistic este vital îndeplinirii misiunii tuturor forțelor naționale, aliate și partenere.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea