Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Medalia de Onoare a Scorpionilor Galbeni din Afganistan, oferită în dar elevilor Liceului Teoretic ,,Vlad Ţepeş” din Timişoara

Vineri, 07/06/2013
Maior Sorin Homeag

Misiunea Batalionului 2 Manevră Scorpionii Galbeni din Timişoara aici în Afganistan, este de a asigura climatul de siguranţă pentru populaţia civilă afgană, de a menţine pacea, iar elementul esenţial al militarului român din Afganistan cu acest scop, este însăşi emoţia. Empatia ne defineşte şi măsoară intensitatea lucrurilor pe care le simţim, consecutiv trecerii timpului pe aceste meleaguri, astfel încât graţie empatiei, toate lucrurile sunt văzute şi transformate în trăiri sufleteşti.

Aşa au stat lucrurile şi la actiunea de ajutor oferit copiilor afgani, orfani ai poliţiştilor căzuţi la datorie, desfăşurată la sediul central al poliţiei provinciei Zabul. Alături de membrii familiilor poliţiştilor afgfani căzuţi la datorie, la activitatea au luat parte comandantul poliţiei provinciei Zabul, general de brigadă Ghulam Sakhi, locţiitorul său colonel Jalani Khan, locotenent-colonel Cristian-Daniel DAN comandantul Scorpionilor Galbeni, şeful echipei iordaniene de consiliere religioasă, colonel Alkhrissat Zeyad, directori de şcoli din Qalat, oficiali guvernamentali de la nivelul provinciei Zabul şi nu în ultimul rând militarii din Batalionul 2 Manevră Scorpionii Galbeni.

Activitatea a debutat prin susţinerea discursurilor de către oficialii participanţi. În discursul său, general de brigadă GHULAM SAKHI a ţinut să amintească de importanţa educaţiei în rândul generaţiilor tinere din Afganistan, şi-a exprimat încrederea că în viitor, mai mulţi copii vor merge la şcoală, şi că tot mai mulţi oameni educaţi vor încerca să aducă pacea şi prosperitatea în Afganistan.

Unul din directorii de şcoli paticipanţi, Ahmad Mohammad, a mulţumit la rândul său trupelor ISAF pentru efortul susţinut de atâţia ani în vederea promovării unui nivel de educaţie ridicat. Deasemenea, a mulţumit, în numele tuturor profesorilor din oraşul Qalat capitala provinciei Zabul, forţelor de securitate afgane pentru efortul depus în asigurarea securităţii, necesare desfăşurării procesului de educaţie şi posibilităţii ca toţi copii să aibă acces la educaţie. Tot el a mai adăugat că în vreme de război, este greu de vorbit despre educaţie, sănătate cât şi despre dezvoltare economică şi socială. Afganistanul se va descoperi pe sine, ca ţară, numai prin cetăţenii săi, prin copiii săi.

Daca oficialii afgani ne-au mulţumit nouă, militarilor români, americani, iordanieni şi afgani pentru ceea ce facem aici, copiii afgani prezenţi au fost vizibil emoţionaţi când au auzit că o parte din ceea ce au primit (rechizite şcolare, jucării, echipament sportiv, articole de îmbrăcăminte) au fost trimise cu multă dragoste, de la mii de kilometri distanţă, de elevii Liceului Teoretic "Vlad Ţepeş” din Timişoara, mulţumindu-le în repetate rânduri, pentru ajutorul acordat, urmaşilor poliţiştilor afgani căzuţi la datorie pentru libertatea Afganistanului.

,,Suntem hotărâţi şi motivaţi în ceea ce executăm aici, iar hotărârea vine din disciplina specifică militarului bine antrenat, obişnuit cu necunoscutul; însă, un plus de motivare provine şi de la sufletele nobile de acasă, care cu nespusă dăruire, ne-au ajutat să aducem un zâmbet copiilor afgani. Ne-am dori să mulţumim multor persoane, dar cei cărora vrem în mod special să le mulţumim astăzi sunt elevii şi corpul profesoral ai Liceului Teoretic "Vlad Ţepeş” din Timişoara, care au văzut în noi mesagerii gândurilor şi gesturilor lor frumoase. Suntem recunoscători pentru susţinerea oferită, care ne-a adus acel plus de motivare, acel plus de emoţie, ştiindu-le sufletele şi inimile alături de noi. Pe lângă ajutorul material (jucării, rechizite) oferit copiilor din Afganistan, ajutor care a contat şi a reprezentat un simbol al umanităţii de care noi, românii, am dat mereu dovadă, elevii Liceului Teoretic "Vlad Ţepeş” din Timişoara, îndrumaţi de domnul director profesor doctor Tiberiu Ciobanu, ne-au oferit şi nouă “hrană” pentru sufletele încărcate de dor de ţară, ne-au oferit adevărate mesaje de încurajare, de preţuire pentru ceea ce facem şi care au însemnat enorm”  le transmite căpitan Marius Corbu ofiţer responsabil cu misiunile de cooperare civil-militari din cadrul Batalionului 2 Manevră Scorpionii Galbeni.

Ştim că tot ce au făcut a fost doar pentru a ajuta copiii afgani şi nu ultimul rând în numele lui Dumnezeu, pentru ca noi militarii români să ne întoarcem cu bine acasă sănătoşi la familiile noastre. Iar noi acum, când mai este foarte puţin până la mult dorita vacanţă de vară, ne-am gândit ca fiind cel mai potrivit moment, ca la serbarea sfârşitului de an şcolar, să le oferim simbolic în dar medalia noastră de onoare, pentru ajutorul acordat acestor copiii orfani, pentru că au reuşit să aducă zâmbetul lor de la peste trei mii de kilometri distanţă, aici în Afganistan pe chipurile arse de soare, ale copiilor afgani.

Ca un răspuns la gestul lor mărinimos le transmitem că ne dorim să nu îi dezamăgim, că am găsit în ei o reală sursă de inspiraţie pentru noi, că ne-au făcut să ne simţim mândri că suntem români şi că, prin ei, toată lumea va putea recunoaşte valorile care atât de bine caracterizează neamul nostru românesc. Mai mult, numai ideea că şi ei ne aşteaptă acasă, pe toţi, pentru a ne onora promisiunea de a ne reîntâlni, pentru a putea fi martori ai reuşitelor lor şcolare, de care nu ne îndoim nicio clipă că le vor avea, ne face întoarcerea acasă şi mai caldă, şi mai luminoasă, o promisiune a unui viitor mai bun, în care ne încredem ca într-o icoană a sufletului.

Până la momentul întoarcerii acasă, însă avem de continuat o misiune de maximă importanţă, căruia îi suntem dedicaţi, deoarece şi îndeplinirea cu succes a acestei misiuni poate însemna o mulţumire în plus adusă elevilor şi cadrelor didactice ale Liceului Teoretic "Vlad Ţepeş” din Timişoara; să nu uitam că şi aici, în Afganistan, sunt copii, părinţi, profesori care văd în noi nu doar acei soldaţi lipsiţi de orice emoţie, furnizori de securitate ci şi adevăraţi mesageri ai umanităţii, ai normalităţii, ai păcii.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea