Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Minutul care salvează vieţi

Miercuri, 03/04/2013
maior Adrian Jianu

În poligoanele de tragere armurierii rezolvă rapid incidentele apărute la armamentul individual, pe timpul şedinţelor de conducere mecanicii conductori asigură asistenţa tehnică cât mai repede cu putinţă, la apariţia unor probleme de evacuare TERA intervine imediat, specialiştii EOD dezamorsează dispozitivele explozive improvizate uneori contracronometru, iar medicii acordă ajutorul medical, când este nevoie, cât ai clipi.

Dar ce putem spune despre faptul că în teatrul de operaţii Afganistan, pe timpul când sunt atacate subunităţile de manevră, în mai puţin de 1 minut, 2 avioane F 18 pot veni în sprijinul acestora?

Pare incredibil, dar au fost situaţii când datorită caracteristicilor terenului, dar şi necesităţii urgente de sprijin, alte resurse de sprijin nu au putut fi utilizate, şi numai avioanele au fost capabile să ajungă la timp, în scopul acordării ajutorului militarilor noştri.

Pentru comandantul de la sol, timpul scurt de reacţie, puterea de foc superioară şi aparatura de observare performantă, reprezintă aliaţi de nădejde, iar schimbul de informaţii pe care îl realizăm cu piloţii de pe avioane prin intermediul echipei noastre de specialişti, asigură îndeplinirea cu succes a misiunii, ne-a spus comandantul unei subunităţi de manevră, locotenentul Vlăduţ Sarafinceanu.

Coordonarea aviaţiei se execută de către o echipă de militari români specialişti, a căror acreditare se face în urma unor cursuri în Germania şi în urma unor examene periodice. Cum ai putea primi o resursă precum aviaţia dacă nu ai avea militari extrem de bine pregătiţi? De modul cum înţeleg mediul operaţional, în care consiliază decizia, cum transmit solicitarea dar şi informaţiile necesare piloţilor şi de interacţionarea cu aceştia, depinde soarta oamenilor care sunt angajaţi la sol.

Căpitanul Florin Dragoslav, şeful Echipei de Control Aerian Tactic, ne explică faptul că rolul specialistului de a integra manevra avioanelor de vânătoare sau a bombardierelor este mult mai rapid realizabil, dacă toţi factorii de decizie vorbesc aceeaşi limbă. Planificarea, integrarea şi executarea misiunilor de suport aerian au fost bine înţelese de colegii din batalion, prin urmare coordonarea cu responsabilii pe linii de efort se face uşor şi într-un mod natural.

Putem să vizualizăm tabloul în care am putea fi atacaţi şi în timpul cel mai scurt primim prin staţie informaţia că trebuie să rezistăm un anumit timp până la primirea unor ajutoare, sau, că, în câteva minute vom avea deasupra un avion de tip A10 sau F-16. Ar putea, aşadar, vreodată, eficienţa celei mai costisitoare resurse din lume, să fie înlocuită de încurajările pur teoretice pe care am încerca să le inoculăm luptătorilor ?

Nu mi-a venit să cred că am fost sprijiniţi de aviaţie, mărturiseşte caporalul Gabriel Negrea, am auzit zgomotul şi am fost pur şi simplu impresionat de efectul psihologic care îl poate avea apariţia unui avion F 18.

Am văzut doar un culoar de culoare albă pe albastrul cerului, dar a fost suficient cât să fim pe deplin liniştiţi, este de părere caporalul Dorin Vâlceanu.

Realizăm, aşadar, aspectul motivaţional real, vizibil, care acţionează asupra moralului subunităţilor de manevră dar şi conştientizarea faptului că asigurarea promptă a unei resurse precum aviaţia de către partenerii americani, are loc dacă ştim să o solicităm argumentat şi să o folosim cu pricere.

Încerci prin prezenţă să menţii securitatea în locuri uneori destul de izolate, şi atunci dacă eşti atacat, doar aviaţia poate ajunge în timpul oportun pentru a susţine trupele aflate la sol în situaţii limită, ne explică sergentul major Narcis Sălăgeanu.

Realitatea demonstrează că cel mai scurt timp de reacţie în sprijinul trupelor proprii îl au avioanele şi asta pentru simplu motiv că ele sunt deja în aer şi sunt redirecţionate către zona de conflict, cu maximum de responsabilitate şi profesionalism, de către echipa de militari români specialişti.

Sprijinul aerian apropiat aduce pe câmpul de luptă reacţie promptă, flexibilitate şi o putere de foc impresionantă, dar de cele mai multe ori, efectele psihologice sunt cele mai importante. Sunetul creat de trecerea la joasă înălţime este de neuitat atât pentru trupele proprii cât şi pentru inamici. Aceştia din urmă trebuie să se gândească de două ori înainte de a mai continua lupta. În fond, totul se rezumă la siguranţa trupelor noastre, este de părere sergentul major Bogdan Globaşu, specialist în Echipa de Control Tactic Aerian.

Nici nu se pune problema să uzeze de capabilităţile de foc, pentru că este suficientă doar apariţia acestora pentru a descuraja şi pune pe fugă inamicul.

Plutonierul major Mihai Băbuş ne explică faptul că prin prezenţa aviaţiei s-au putut verifica în amănunt zone în care prezenţa militarilor debarcaţi ar fi fost aproape imposibilă în timp util, iar informaţiile oferite ne oferă o mai bună imagine a spaţiului de luptă.

Utilizarea componentei aeriene a fost rapid înţeleasă şi utilizată eficient pe timpul ducerii acţiunilor, atât prin studiul documentelor de specialitate cât mai ales prin sprijinul şi consilierea echipei de control aerian tactic. Acţiunile avioanelor reprezintă atât un plus de siguranţă cât şi un element de sprijin moral pentru militari, ne mărturiseşte maiorul Petru Bej.

Nu se cade să vorbim mai mult despre aviaţie, pentru că nu suntem în domeniu şi-i lăsăm pe specialişti s-o facă. Dar se cuvine ca, din perspectiva soldatului care pune bocancul în locuri uitate de lume şi pentru care salvarea vine doar din cer, măcar să amintim despre importanţa momentului în care este atacat şi secunda devine veşnicie, iar sprijinul aviaţiei nu se lasă niciodată aşteptat. Pentru că uneori sprijinul aerian vine foarte rapid, într-un minut, poate. Minutul care salvează vieţi.

Galerie foto: http://www.forter.ro/galeria-foto/12235

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea