Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Misiune îndeplinită pentru Grupul de luptă ˝DANUBE˝!

Joi, 16/10/2014
Colonel Dragoş Anghelache

Oficialităţi militare şi civile au fost prezente joi, 16 octombrie, în poligonul Smârdan, la Ziua Distinşilor Vizitatori, organizată de către participanţii la exerciţiul "Danube Express 14".

Militarii români din Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor", împreună cu militarii britanici din Compania de Infanterie Uşoară "ALMA" din Regimentul 2 YORKS al Armatei Marii Britanii, au desfăşurat în comun un exerciţiu tactic fără trageri de luptă (FTX), pe timpul căruia au acţionat în cadrul Grupului de Luptă "DANUBE", organizat pe structura Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă, Compania de Infanterie Uşoară "ALMA" fiind integrată în grupul de luptă.

Timp de aproape zece zile, militarii din cele două armate s-au instruit pe platforme de instrucţie interarme organizate sub forma STX de nivel companie. Fiecare din aceste exerciţii a contribuit, prin tematica stabilită, la realizarea obiectivului final, respectiv dezvoltarea nivelului de instruire şi creşterea nivelului de interoperabilitate între structurile Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată şi cele ale partenerilor din Alianţa Nord-Atlantică. Conform ordinului şefului Statului Major al Forţelor Terestre, în abordarea acţiunilor specifice din cadrul exerciţiilor menţionate, planificatorii au urmărit implementarea lecţiilor identificate pe timpul participării la celelalte exerciţii multinaţionale din acest an, cel mai semnificativ fiind "COMBINED RESOLVE 2" din Poligonul Hohenfels, Germania.

Astfel, au fost puse în valoare lecţii identificate în domeniul tacticilor şi procedurilor, atât în privinţa manevrei cât şi al sprijinului manevrei, fiind remarcată, în mod deosebit, importanţa componentei aeriene în obţinerea succesului operaţiilor la nivel tactic, respectiv necesitatea fiecărei structuri de la acest nivel de a avea în compunere şi de a executa instruirea în comun cu structuri FAC/JTAC. De aceea, exerciţiul de astăzi poate fi privit şi ca un examen final la capătul perioadei de două săptămâni de pregătire în comun.

Conform scenariului exerciţiului, Grupul de Luptă "DANUBE" a trecut la apărare în cadrul brigăzii, cu misiunea de a nimici inamicul şi de a respinge atacul acestuia în faţa limitei dinainte a apărării. Pentru a se asigura îndeplinirea cu succes a acestei misiuni, Brigada 282 Infanterie Mecanizată şi-a organizat forţele pe grupuri de luptă, prin integrarea companiilor de diferite arme, respectiv tancuri, infanterie, artilerie terestră şi apărare antiaeriană. Prin participarea aviaţiei la exerciţiu, a fost asigurată desfăşurarea instrucţiei atât în sistem interarme, cât şi întrunit.

La Ziua Distinşilor Vizitatori au fost prezenţi, împreună cu ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, locţiitorul şefului Statului Major General, general-maior Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat – recent numit în actuala funcţie, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-maior Laurian Anastasov, împreună cu ambasadadorul Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Paul Brumer şi cu locţiitorul şefului de stat major pentru planificare al Comandamentului Întrunit NATO de la Napoli, generalul de brigadă Luis Melendez, fiind invitaţi şi comandanţi de unităţi din Forţele Terestre.

După vizitarea expoziţiei organizate cu tehnica militară şi armamentul folosite de militarii români şi britanici pe timpul exerciţiului, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, i-a felicitat pe militari pentru efortul depus şi pentru modul în care au acţionat pe timpul exerciţiului. "Apreciez că exerciţiul pe care l-aţi desfăşurat împreună cu militarii din Marea Britanie a fost un succes şi faptul că v-aţi pregătit împreună v-a permis să cooperaţi, devenind mult mai operativi în coordonarea şi comenzile pe care a trebuit să le executaţi, fie că au venit de la comandanţii români, fie de la cei britanici".

În ceea ce priveşte întreaga activitatea de pregătire a militarilor români prin exerciţii cu sau fără trageri de luptă, ministrul apărării naţionale a apreciat că au fost executate în totalitate iar obiectivele stabilite s-au îndeplinit în integralitate. Faptul că armatei i s-a alocat un buget mai mare faţă de anii trecuţi, a existat şi posibilitatea planificării şi executării exerciţiilor integrate, interarme, unele dintre ele şi cu trageri de luptă. "Pentru că am avut mai mulţi bani, am putut să executăm exerciţiile aşa cum le-am planificat şi aşa cum sunt ele prevăzute în normele şi regulamentele militare iar exerciţiile tactice şi tragerile cu muniţie reală fac parte din pregătirea efectivă a trupelor româneşti." În acest context, ministrul Mircea Duşa a amintit şi exerciţiul "Efort întrunit 14", desfăşurat cu câteva săptămâni în urmă la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre, unde au participat militari şi tehnică de luptă din toate categoriile de forţe ale Armatei României, împreună cu o subunitate de puşcaşi marini americani. "Datorită finanţării mai bune am reuşit, în acest an, să participăm şi la exerciţii în afara teritoriului naţional, precum cei 300 de militari – chiar de aici, din Galaţi, care au participat timp de două luni la un exerciţiu în Germania împreună cu militari din alte armate NATO iar acum avem, alţi militari de la Predeal care se instruiesc, de asemenea, la Hohenfels" a încheiat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

Excelenţa Sa Paul Brumer, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a declarat că a exerciţiul a fost o experienţă foarte bună, atât pentru militarii români, cât şi pentru cei britanici. "Eu cred că a fost un exerciţiu foarte important în contextul NATO, care demonstrează interoperabilitatea tehnicii militare şi folosirea în comun a sistemelor de comandă şi control într-o astfel de situaţie demonstrează că NATO este o alianţă puternică în care toţi membrii participă împreună pentru o apărare comună. Am fost mulţumit că militari din Batalionul 2 al Regimentului Yorkshire au participat la instrucţie aici, în România şi că exerciţiul «Danube Expres» s-a desfăşurat concomitent cu «Platinum Lynx» în care au participat militari americani". Excelenţa Sa a concluzionat că "acest exerciţiu a demonstrat că militarii din cele două armate pot lupta împreună pentru a interveni rapid dacă situaţia o va impune."

Locţiitorul şefului de stat major pentru planificare al Comandamentului Întrunit NATO de la Napoli, generalul de brigadă Luis Melendez, a declarat că, în calitate de reprezentant al comandamentului NATO, este foarte interesat de exerciţiile de acest gen. "Exerciţiul de astăzi face dovada, din punctul meu de vedere, confirmării tendinţei de recertificare, de reevaluare a stării de operativitate a forţelor NATO şi din perspectiva comandamentului din care fac eu parte. Este, de asemenea, o dovadă a interesului NATO şi comandamentului de la Napoli, de a îmbunătăţi dislocarea forţelor întrunite şi de a menţine o stare de operativitate necesară pentru acest tip de operaţii. Vreau să felicit militarii participanţi la exerciţiul de înalt nivel pe care l-am văzut astăzi. Ştiu că numai un militar poate să înţeleagă nivelul la care s-a ajuns, dar mă bucur că sunteţi aici şi dumneavoastră, presa, pentru a vedea toată această planificare şi execuţie în cele mai mici amănunte ale exerciţiului. Am văzut de la început până la final o reală coordonare, o reală integrare între capabilităţile din câmpul de luptă". În final, dumnealui a apreciat că oricând militarii din Spania, ţara sa, ar putea lupta alături de militarii români pentru că tehnicile şi procedurile sunt aceleaşi, diferă numai ecusoanele de pe umăr şi culoarea uniformelor.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea