Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

One Team

Luni, 22/07/2019
maior Mihalache Claudiu Marian

Militarii români din cadrul Echipei de Instruire, Consiliere şi Asistenţă (TAAC-South) au ajuns la jumătatea misiunii în Kandahar, Afganistan.

Au trecut 4 luni şi jumătate de muncă asiduă, iar pentru fiecare dintre membrii echipei, misiunea a avut un caracter de noutate.

Am mai fost în teatre de operaţii majoritatea, dar până acum nu am mai lucrat individual sau în echipe mixte cu militari din alte armate.

E un alt tip de misiune care te solicită în primul rând intelectual, în fiecare zi trebuind să mai depăşeşti o limită şi să mai acumulezi ceva.

Odată cu trecerea timpului militarii români au devenit parteneri de bază pentru colegii americani în efortul comun de instruire a partenerilor afgani din armată şi poliţie, pentru a menţine şi îmbunătăţi situaţia de securitate din aria de operaţii, pentru a îmbunătăţi nivelurile funcţionale ale partenerilor afgani: cooperare interinstituţională şi cu forţele coaliţiei, conducere operaţională şi auto susţinere.

Mi-am propus să fac cunoscută munca acestor oameni dedicaţi.

Chiar dacă este diferită decât cea a colegilor de la Batalionul 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei”, aceasta este la fel de importantă.

Nu este la îndemâna oricui să execute cu succes misiuni de consiliere, pentru asta fiind nevoie nu numai de cunoştinţe şi deprinderi de specialitate foarte bune, ci şi de alte calităţi sau însuşiri cum ar fi flexibilitatea şi abilitatea de a construi şi menţine relaţiile cu partenerii afgani sau capacitatea de înţelege mediul în care ne desfăşurăm activitatea.

Distanţa dintre succes şi eşec într-o astfel de postură este destul de dificil de anticipat, dar efectele eşecului pot falimenta munca întregii echipe.

Am avut momente în care am regretat că nu mai suntem comandanţi de patrule sau instructori în diferite specialităţi militare pentru că nu există regulamente sau proceduri operaţionale care să te ghideze cum să consiliezi.

Dar, aşa cum ne-a complimentat un coleg american, cea mai mare calitate a noastră, a românilor, în afară de faptul că vorbim infinit mai bine engleza decât vor vorbi ei vreodată româneşte, este că suntem adaptabili şi flexibili şi nu zicem niciodată "nu", indiferent de ce ni se cere să facem.

În cele urmează, voi prezenta pe scurt echipa de consilieri români, TAAC-S, rotaţia a VII-a.

Plutonierul major Ciocate Mihai, un moldovean aprig şi rebel este sanitarul echipei.

Pasionat este cuvântul care îl caracterizează cel mai bine, este omul care dă totul pentru a promova ideile în care crede.

În aceste patru luni şi jumătate a coordonat cursurile de tip Train the Trainers pentru ofiţeri şi subofiţeri din structurile de poliţie afgane.

Plutonierul major Dumitrache Florin, un oltean mai altfel, adică mai calm decât media, este specialistul EOD al echipei.

Activitatea sa de bază este consilierea specialiştilor EOD de la structurile de securitate afgane din aria de operaţii.

Periodic participă la instruirea pe linie EOD a cursanţilor afgani. Plutonierul major Mac Romeo, un ardelean sfătos, filozoful echipei este administratorul echipei româneşti.

Este consilier pe linie de artilerie la structura de operaţii şi instrucţie a Corpului 205 ANA (Afghan National Army) şi a condus activităţi pe linie de instruire de specialitate la Centrul Regional de Instruire Kandahar.

Chiar dacă este la prima misiune, Romeo a făcut faţă cu brio solicitărilor.

Maistrul militar clasa a II-a Botîrcă Iulian, demn purtător al apelativului meşter, argintul viu al echipei, veteran al teatrului de operaţii Afganistan şi responsabil cu buna dispoziţie, este cel care rezolvă toate problemele când acestea apar.

Atribuţiile sale vizează consilierea specialiştilor transmisionişti de la Corpul 205 ANA, mentenanţa tehnicii de calcul din evidenţa echipei şi instruirea EOD-iştilor.

Plutonierul adjutant Stan Paul este gânditorul echipei, ardeleanul care cugetă mult şi vorbeşte puţin şi numai când trebuie.

El este de asemenea şi responsabilul cu evidenţa documentelor clasificate în cadrul echipei româneşti.

Atribuţiile sale presupun consilierea pe linie de instrucţie a structurii de operaţii din Corpul 205 ANA.

Căpitanul Ciobanu Daniel este sportivul echipei, îndrăgostit în egală măsură de mingea de fotbal şi de meseria sa de artilerist antiaerian.

El este unul dintre cei care au trebuit să se adapteze din mers la cerinţele postului, fiind consilier pe linie logistică la structurile de tip batalion logistic şi companie mentenanţă ale Corpului 205 ANA.

Căpitanul Pop Mihai este juniorul echipei, sufletul activităţilor de socializare şi responsabil cu lecţiile învăţate.

Atribuţiile sale l-au purtat dintr-o echipă în alta, fiind responsabil cu consilierea comandantului Centrului Logistic Regional şi a Şefului G-7 de la Centrul Regional de Instruire Kandahar.

Mihai a organizat în comun cu partenerii americani cursuri de specialitate pentru subofiţerii şi ofiţerii de poliţie şi a organizat recepţia şi casarea autovehiculelor poliţiei distruse în operaţii. Căpitanul Andreica Cristian este computer masterul echipei şi responsabil cu activitatea de personal.

Atribuţiile sale l-au purtat de la coordonarea cursurilor pe linie de artilerie la consilierea comandantului Centrului Regional de Instruire.

Maiorul Ţenghel Cristian este şeful Echipei TAAC-S. Ofiţer de infanterie în adevăratul sens al cuvântului, veteran al teatrului de operaţii Afganistan, acesta se află la a patra misiune.

Seriozitatea şi disciplina îl caracterizează, iar el este omul potrivit la locul potrivit, îndeplinind funcţia de locţiitor al Şefului Echipei de Instruire a Armatei Afgane (MAT).

Activitatea sa de bază este coordonarea întregii echipe şi consilierea locţiitorului comandantului Corpului 205 ANA.

Cel care semnează articolul, maiorul Mihalache Claudiu Marian, prietenul talibanilor cum mă alintă colegii, un moldovean cu azil politic în Ardeal, responsabil cu instrucţia şi relaţiile publice în cadrul echipei.

Pot spune că şi mie mi-a plăcut nisipul, aşa că sunt la a treia misiune în Afganistan şi sunt unul dintre cei care a trebuit să înveţe să facă altfel şi altceva decât în ţară.

Sunt consilier în cadrul echipei de consiliere pe linie de guvernare şi relaţii cu civilii, iar sarcinile mele de serviciu privesc menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor de lucru cu membrii puterii politice de la nivel provincial, districtual şi local şi cu liderii tribali.

Am prefaţat oarecum acest articol lăsându-vă să înţelegeţi de ce l-am denumit One Team.

Este un concept generos, care pentru noi cei ce servim sub arme ar trebui să fie mereu valabil.

Aici, în condiţii de pericol real, trebuie să fim şi suntem o echipă, acţionând ca un tot unitar pentru un scop comun.

Nu este loc pentru cel mai.., suntem o echipă, indiferent de grad, vârstă sau naţionalitate.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea