Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Primăvara deşertului

Vineri, 28/02/2014
Locotenent-colonel Oliver Anghel

Când spui 1 martie te gândeşti invariabil la tot ceea ce înseamnă primele semne ale începutului de primăvară. Natura revine la viaţă, apar ghioceii, te bucuri de adierea călduţă a vântului de primăvară. Totul se schimbă de la culoarea albă a întinderilor de zăpadă în verdele crud al firelor de iarbă ce se iţesc timid după câteva luni de amorţire. Primăvara este cel mai aşteptat anotimp al anului, atunci când bucuria şi speranţa renasc, când totul prinde culoare şi în acelaşi timp ritm. Aceste imagini sunt fireşti într-o ţară în care abundenţa pădurilor, a întinderilor nesfărşite de câmpie, acolo unde râurile se întâlnesc permanent şi fac ca pământul ţării să fie roditor, acolo poţi să spui că primăvara a sosit. Dar într-o zonă în care doar variaţiile de temperatură îţi spun când se schimbă anotimpurile, iar imaginea este mereu aceeaşi, în culoarea deşertului, acel maroniu trist şi fără de viaţă, atunci îţi dai seama că simţi primăvăra doar în interiorul sufletului tău.

La mii de kilometri distanţă în aridul Afganistan, ritmul se stabileşte în coordonate cazone, iar primăvara ţi se înfăţişează în lumina puternică a soarelui, cu reflecţii orbitoare de culori tomnatice. Doar datele din calendar te anunţă că primăvara a sosit. Vântul rece şi tăios al deşertului, ce ridică mici vărtejuri de aer şi te învăluie în praful fin, te trezesc la realitate şi îţi amintesc locul şi rolul tău aici. Alături de militarii Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri” se află la datorie departe de ţară şi 16 doamne şi domnişoare. Fetele noastre îşi îndeplinesc misiunile alături de bărbaţi, neavând răgazul necesar să se bucure de plăcerile începutului de primăvară. De 1 martie, în România, doamnele şi domnişoarele se pregătesc de plimbări în parc alături de soţi, prieteni sau iubiţi. Aici, în teatrul de operaţii, misiunile se succed cu repeziciune, fetele din cadrul Task Force-ului românesc pregătindu-se permanent pentru plecarea în patrule sau pentru coordonarea misiunilor din punctul de comandă, nu pentru seri romantice sau zile de relaxare. În loc de aranjarea ţinutei de seară pentru ieşirea în oraş la o cină romantică alături de iubit sau întâlnirea cu prietenii într-un club, în teatrul de operaţii îţi pregăteşti ţinuta şi echipamentul de luptă. Vesta de protecţie trebuie să fie ajustată pe corp în detrimentul rochiei de seară care îţi scoate în evidenţă trăsăturile feminine. Îţi aranjezi casca de protecţie fără să te gândeşti dacă îţi sunt aranjate părul şi machiajul. Te interesezi dacă ai suficientă muniţie, dacă trusa medicală are suficiente medicamente sau instrumente medicale necesare în caz de nevoie şi nu îţi mai pasă dacă setul de farduri se află în poşetă. Staţia radio portabilă trebuie să fie pregătită pentru comunicare pe timpul misiunii şi nu te mai interesează dacă ai numerele de contact ale prietenilor în agenda telefonului. În trend este să ai ochelari tactici potriviţi care să te protejeze împotriva luminii puternice a soarelui din deşert şi a prafului fin ca pulberea, în detrimentul ochelarilor de soare de la firme renumite care să se asorteze cu bijuteriile feminine sau de ce nu, cu ultimul model de smartphone.

Aici, zi de zi ai întâlnire cu militarii din plutonul tău înaintea fiecărei misiuni la care vei participa. Nu mai eşti preocupată de noile colecţii de primăvară în domeniul modei. Discuţiile între fete privind ultimele apariţii ale caselor de modă sunt înlocuite de preocupările privind executarea misiunilor de luptă. Subiectele principale ale briefing-urilor, adunări ce înlocuiesc şuetele fetelor, sunt cele care te informează şi în acelaşi timp te asigură de buna desfăşurare a misiunilor: unde va fi misiunea, care este scopul ei, pe ce itinerar te vei deplasa, ce riscuri şi ameninţări există în zona în care vei acţiona, care sunt ultimele estimări de informaţii privind activitatea insurgenţilor din aria de operaţii etc. Aici este mult mai important să te pregăteşti din punct de vedere al comunicaţiilor şi să stabileşti precis mesajele de coordonare pe timpul patrulării. Nu îţi mai dai bip cu prietenii pentru a te întâlni în clubul favorit sau să îţi trimiţi mesaje pe WhatsApp cu locaţia restaurantului în care te afli. În teatrul de operaţii eşti mult mai atentă să transmiţi coordonatele exacte după hartă pentru a fi permanent monitorizaţi de punctul de comandă cu locaţia exactă a patrulei.

Cu toate acestea feminitatea nu îşi pierde farmecul, iar zâmbetul cald al fetelor care se întorc din misiune coborând din vehiculele de luptă blindate, nu din cine ştie ce limuzine de fiţe, fericite că misiunile au decurs firesc, că şi-au făcut datoria în cadrul echipelor, că nu au fost incidente pe timpul misiunilor şi toţi camarazii din patrule au revenit la bază în siguranţă, valorează mai mult decât o seară reuşită într-un club. Aici mărţişorul primit de fetele noastre de la colegii lor este unul aparte, pentru că este un mărţişor dăruit cu apreciere deosebită că ele, fetele Task Force-ului românesc, şi-au făcut datoria pe deplin şi că fără ele, camarazii lor din cadrul Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri” nu ar fi reuşit.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea