Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

SEMPER UBIQUE

Marţi, 09/04/2013
locotenent Alina Ţucă

Vineri, 5 aprilie a.c., poliţiştii militari din cadrul Batalionului 265 au organizat o ceremonie în memoria eroului maior (p.m.) Iuliu Vasile Unguraş.

Mişcări uniforme, sacadate şi precise... cândva şi el le executa umăr la umăr cu ei, acum când nu le este aproape, s-au adunat să-i aduca omagiu în felul lor caracteristic, iar el le trimite de acolo de sus, din lumea celor buni, zâmbete prin razele de soare ce se luptă să strabată norii în dimineaţa rece de aprilie…

În faţa monumentului ridicat de poliţiştii militari în onoarea Lui şi a celorlalţi Eroi ce şi-au pus viaţa zălog pentru o lume mai bună, liniştea apăsătoare şi lacrimile şterse de pe obrazul acelor oameni tari este un pur elogiu ce i-ar putea fi închinat…

Militarii din cadrul batalionului au participat duminică la Dej, alături de familie şi colegii din cadrul plutonului, cu care maior (p.m.) Iuliu Vasile Unguraş a participat în Teatrul de Operaţii Afganistan, au adus un pios omagiu celui care în urmă cu 4 ani le-a fost commandant, tată, soţ, prieten.

Au trecut munţii şi au venit la locul unde îşi doarme somnul milenar, pentru un gest simplu în aparenţă, la fel de simplu şi pur ca lacrimile vărstate în curtea unităţii militare, au venit sa îi aprindă o lumânare care să-i calăuzească paşii pe cărările nesfârşite ale lumii de dincolo.

Au trecut şi vor trece ani în infinitatea ce se numeşte viaţă, însă cu toţii, într-un sertar al sufletului îi vor păstra cu sfinţenie zâmbetul… SEMPER & UBIQUE, VASILE !

Gânduri ale colegilor de pluton din misiunea din Afganistan, 2009:

„Ne naştem, trecem prin viaţă, murim şi lăsăm în urma noastră un gol imens în viaţa celor ce au gravitat în jurul nostru, am fost centrul lor polarizator şi acum rătăcesc fără noimă, încercând să umple vidul creat. Fie ca aceste rânduri să fie un umil omagiu adus celui ce a ştiut să fie în primul rând OM şi apoi un bun comandant.” - sergent major Cosmin Popescu

„Care sunt cele mai potrivite cuvinte pentru a transmite cuiva, care acum e sus cu îngerii, toate sentimentele şi trăirile pe care am simţit că ni le-a oferit atunci când ne-a fost alături? Care e cel mai bun mod de a ne exprima gratitudinea şi recunoştinţa că prin prezenţa sa a dat şi un alt sens vieţii noastre? Cuvintele sunt de prisos şi totuşi… “Te-am iubit omule, acum te iubesc… îngerii!” - plutonier-adjutant Eduard Voinea

* * *

Maiorul (p.m.) Unguraş Iuliu Vasile s-a născut la data de 27.01.1977 în oraşul Dej.

A fost absolvent al Liceului teoretic „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc şi al Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu, în anul 2001, an în care este avansat la gradul de sublocotenent.

Pe parcursul carierei sale ofiţerul şi-a continuat pregătirea absolvind cursul de bază în arma infanterie, specialitatea militară cercetare în 2002 la Centrul de Pregătire a Infanteriei “Constantin Brâncoveanu”, unde în 2008 a efectuat şi cursul avansat pentru ofiţeri de infanterie.

Maiorul (p.m) îşi începe cariera militară la Şcoala de Aplicaţie pentru Infanterie, în funcţia de comandant pluton, apoi continuă ca şi comandant grup cercetare la Batalionul 313 Cercetare iar din anul 2004 îşi desfăşoară activitatea în structuri de Poliţie Militară.

Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş a participat în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

A căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare, în data de 7 aprilie 2009, pe autostrada Kandahar-Kabul din Afganistan. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea