Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Tabăra de cercetare la munte

Vineri, 31/01/2014
Locotenent-colonel Ştefan Mihalcea

În perioada 13-24.01.2014, structurile de informaţii/cercetare inclusiv cercetaşii de armă (geniu, CBRN, artilerie) din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA” au executat tabăra de instrucţie la munte la cabana militară DICHIU. Comandantul taberei,locotenent-colonel Ştefan MIHALCEA, şeful Informaţiilor din comandamentul brigăzii, a luat măsuri pentru desfăşurarea în condiţii optime a instrucţiei şi atingerea obiectivelor de performanţă stabilite pentru această activitate. La tabără au participat un număr de 70 militari, atât din subunităţile de cercetare cât şi şefii Informaţiilor din cadrul batalioanelor subordonate care au coordonat în mod direct desfăşurarea instrucţiei.

Instrucţia s-a executat în MASIVUL BUCEGI, programul de instrucţie a fost unul dinamic, toate activităţile au avut caracter practic-aplicativ, acţiunile fiind adaptate la specificul terenului muntos-împădurit iarna. Este al doilea an consecutiv în care principalul obiectiv de instrucţie stabilit şi îndeplinit pentru subunităţi l-a constituit formarea unor patrule de cercetare mixte, formată din cercetare, cercetare CBRN şi cercetare geniu pentru executarea misiunilor de cercetare integrată a armelor. Cercetaşii de armă CBRN, geniu şi artilerie s-au încadrat foarte bine în elementele de cercetare, aceştia îndeplinindu-şi misiunile primite în condiţiuni bune. Accentul a fost pus pe instrucţia de specialitate a cercetaşilor, care s-a realizat datorită faptului că prezenţa la instrucţie a militarilor a fost completă, toate elementele acţionând întrunit în cadrul elementelor de cercetare.

Ca organizare, pentru asigurarea caracterului dinamic al instrucţiei, am organizat platforma de instrucţie pe ateliere, care a permis folosirea în comun, la maxim a terenului, bazei materiale şi experienţei instructorilor. Concomitent au fost organizate succesiv cercetarea pe direcţii, în raioane din zona de responsabilitate, prin procedee specifice de cercetare simple sau combinate. Acest mod de abordare a misiunilor, precum şi deplasarea în teren cu ajutorul hărţii şi a busolei după un azimut dat, după indici din natură, în condiţii grele de teren şi stare a vremii, au confirmat buna pregătire a cercetaşilor şi a dezvoltat încrederea acestora în forţele proprii, precum şi în comandanţi, dând dovada că pot trece peste orice greutăţi.

O parte importantă a instrucţiei de cercetare a fost supravieţuirea în teren muntos împădurit iarna, în condiţii de izolare. Cercetaşii au construit adăposturi improvizate cu material din zona acţiunilor de luptă, capcane de diferite tipuri, arme improvizate şi de asemenea au exersat tehnicile de procurare a apei şi hranei din natură. Foarte benefic a fost pentru cercetaşi construirea diferitelor tipuri de focuri pentru prepararea hranei, uscarea echipamentului, încălzire, afumare/fumizare/semnalizare.

Un deziderat principal al taberei de instrucţie a fost dezvoltarea capacităţii fizice şi psihice a cercetaşilor astfel încât aceştia să execute misiuni în condiţii de efort prelungit ziua şi noaptea neîntrerupt, în condiţii grele de teren şi stare a vremii. Procedeele de cercetare utilizate au fost complexe, acestea incluzînd metode directe şi indirecte. A fost executată cercetarea prin luptă, s-au executat ambuscade, incursiuni, raiduri şi sonde, cercetaşii având posibilitatea de a acţiona în echipe constituite conform procedurilor. Pentru a acţiona în cadru cât mai apropiat de realitate au fost constituite succesiv echipe OPFOR, care au pus în situaţie reală cercetaşii, astfel încât s-au creat premisele unor reacţii adecvate la cele mai diverse situaţii care pot surveni pe câmpul de luptă.

Actul de comandă control a avut un rol esenţial, din acesta rezultînd certitudinea că el se execută eficient inclusiv la eşaloanele mici, elementele de cercetare fiind conduse neîntrerupt şi cu competenţă. Nu în ultimul rând, s-a reuşit creşterea nivelului de combativitate al cercetaşilor de toate armele, precum şi coeziunea de luptă a subunităţilor. Toate sarcinile şi responsabilităţile au fost repartizate în mod echitabil conform competenţelor. O realizare deosebită pe timpul taberei a fost conducerea prin exemplul personal de către micii comandanţi, care a avut un impact deosebit pentru moralul cercetaşilor de toate armele.

Tabăra s-a încheiat cu un marş tactic de 60 km desfăşurat în ultimele două zile, activitate de mare provocare la care au participat toţi militarii din subunităţile de cercetare şi care a vizat exploatarea avantajelor terenului, cercetarea şi supravegherea unor sectoare, raioane, itinerarii, a unor obiective şi traversarea unor obstacole grele. Într-un cuvânt tabăra de instrucţie şi-a atins obiectivele stabilite şi a fost benefică pentru toate structurile participante. Nu putem încheia fără a mulţumi eşaloanului superior pentru sprijinul acordat privind organizarea taberei, completarea bazei materiale pentru instrucţie şi în mod deosebit colegilor de la B 21VM care întotdeauna au fost receptivi la solicitările noastre de sprijin pentru buna organizare a activităţilor de instrucţie.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea