Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Vizita guvernatorului Ayubi în baza Mescall

Luni, 28/04/2014
Locotenent-colonel Oliver Anghel

În această săptămână militarii români din cadrul Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, dislocaţi în baza de operaţii înaintată Mescall, au avut privilegiul de a fi gazde pentru reprezentanţii guvernului Republicii Islamice a Afganistanului din provincia Zabul, lideri ai forţelor de securitate naţionale afgane din districtul Tarnak Wa Jaldak, precum şi reprezentanţii comunităţilor locale din regiune.

Locţiitorul comandantului Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, locotenent colonelul Ionuţ-Florin Coman, a făcut o invitaţie guvernatorului districtului, Abdul Khaliq Ayubi, de a vizita miercuri 23 aprilie baza militară românească din regiune, FOB Mescall. Această vizită a fost efectuată cu ocazia sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre Române, cât şi pentru a întări relaţiile de colaborare între forţele de coaliţie internaţionale ce acţionează în această regiune din sudul Afganistanului cu reprezentanţii autorităţilor locale.

În cadrul întrevederii au fost analizate măsurile de securitate din regiune, guvernatorul districtului solicitând forţelor româneşti să menţină în continuare aceeaşi prezenţă pe autostrada A1, pentru a descuraja acţiunile foţelor insurgente şi pentru a crea un climat stabil pentru populaţia locală din districtul pe care îl conduce.

Solicitările oficialului afgan vin în contextul descurajării acţiunilor forţelor insurgente în această perioadă, ştiut fiind faptul că perioada primăverii este una dificilă, forţele insurgente intensificând acţiunile.

Un alt subiet al discuţiilor a fost organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al procesului electoral pentru desemnarea preşedintelui Afganistanului, eveniment ce se va desfăşura la finalul lunii mai. Oficialul afgan s-a declarat mulţumit de primul tur de scrutin unde prezenţa la vot a fost mai mare decât la alegerile din anul 2009. De asemenea, guvernatorul districtului şi-a exprimat convingerea că la cel de-al doilea tur de scrutin vor fi şi mai mulţi alegători prezenţi la urne care îşi vor exercita dreptul la vot. Acest aspect în opinia domniei sale va fi unul benefic pentru viitorul districtului, cât şi pentru viitorul democraţiei în Afganistan.

În timpul evenimentului, locotenent colonelul Coman, a oferit în numele comenzii Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, cu ocazia Zilei Forţelor Terestre Române, certificate de apreciere, pentru reprezentanţii administraţiei naţionale afgane din regiune, pentru bunele relaţii de colaborare între militarii români şi liderii afgani. De asemenea, militarii români au primit din partea oficialilor afgani certificate de apreciere, în semn de recunoştinţă pentru misiunile şi acţiunile umanitare desfăşurate în sprijinul comunităţii afgane.

Reprezentantul guvernului afgan, Abdul Khaliq Ayubi, a mulţumit acestora declarând în discursul său: „Vă mulţumesc pentru invitaţia dumneavoastră aici, în mijlocul dumneavoastră, atât în numele meu, cât şi în numele guvernului afgan pe care eu îl reprezint în teritoriu. Vă mulţumim pentru excelenta organizare a acestei întruniri atât de importante pentru regiunea noastră şi vă transmit cele mai bune gânduri din partea guvernului şi poporului afgan pentru tot ceea ce faceţi aici, în spiritul libertăţii şi dezoltării naţiunii afgane”.

La finalul evenimentului, invitaţii afgani au făcut o fotografie de grup alături de militarii români, întorcând invitaţia către aceştia, următoarea întâlnire dorind a se organiza în viitorul apropriat la sediul guvernatorului districtual din localitatea Shar-E Shafa, capitala districtului Tarnak Wa Jaldak.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea