Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Wind Spring 19, start FTX

Marţi, 11/06/2019
Radu Cioloca

Prima zi a celei de-a doua săptămâni de desfășurare a exerciţiului „Wind Spring 19” a adus activităţi de instruire cu o amploare şi o dinamică sporite pentru militarii Brigăzii 81 Mecanizate, aceştia fiind angrenaţi în exerciţii de tip FTX (Exerciţiu de antrenament în teren), alături de partenerul ucrainean şi de structurile Brigăzii 2 VM.

Forţele aliate au fost constituite într-un grup de luptă ce cuprinde militari din Batalionul 811 Infanterie „Dej” și din Brigada 25 Aeropurtată ucraineană în eşalonul I, respectiv militari ai Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” în eşalonul II.

Forţele adverse au fost marcate de Brigada 2 VM „Sarmizegetusa”, prin două companii.

Pentru Compania de infanterie a Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, comandată de căpitanul Ștefan Pecican, misiunea de astăzi înseamnă preluarea luptei de la compania ucraineană şi executarea întârzierii pe aliniamente succesive, respectiv ocuparea unui aliniament şi blocarea înaintării adversarului.

Pentru aceasta, căpitanul Pecican a ordonat ocuparea poziţiilor de apărare într-un punct de sprijin de companie şi şi-a poziţionat trupele într-un dispozitiv de luptă. „Ne aflăm aici pentru o evaluare la nivel tactic, folosindu-ne de facilităţile poligonului Cincu, un teren relativ nou, pe care ne-am mai instruit, dar care diferă de cele cu care suntem obişnuiţi.

Folosim echipamentele Miles, care pot aprecia în timp real efectul asupra ţintelor, deprinderile de buni trăgători, precizia focului, aspecte pe care le evaluăm”, a declarat ofiţerul. „Bravo, Bravo, aici Golf, recepţie!” Comenzile se succed rapid, odată cu desfăşurarea scenariului, iar comandanţii subunităţilor află în timp real situaţia tactică și starea trupelor.

Un rol important, la acest exerciţiu, îl au observatorii-controlori, ofiţeri şi subofiţeri care monitorizează activităţile.

Dacă la STX (exerciţiu de rezolvare a unei situaţii tactice) aceştia opreau secvenţele exerciţiului şi puteau adresa întrebări ajutătoare, pentru corecţia acţiunilor, aici OC-ii (Observatori/Controlori) doar consemnează situaţia, scoţând din „luptă” sau introducând elementele (oameni sau tehnică) neutralizate.

De la comandantul de companie până la cei de la echipaje, cu toţii îşi cunosc misiunile și paşii necesari îndeplinirii lor.

Aproape pe nerăsuflate, sublocotenentul Bianca-Mălina Graure, comandant pluton în B. 191 I. „Colonel Radu Golescu”, ne împărtăşeşte, la cald, situaţia subunităţii pe care o comandă: „Am primit, de la eşalonul superior, misiunea de a executa apărarea pe aliniamente intermediare, având ca sarcini întârzierea inamicului, scăderea puterii de luptă şi desfăşurarea prematură a inamicului.

Militarii din subordine se descurcă foarte bine, sunt foarte experimentaţi, cu misiuni în afară şi vechime în ţară. Până acum a fost greu. Am avut parte de soare puternic şi de ploaie serioasă. Iar de dimineaţa până seara nu stăm o clipă. Dar ne descurcăm.”

Și sergentul Tiberiu-Gheorghe Paşca, șef echipă antipersonal, îşi cunoaşte rolul și responsabilităţile: „Batalionul nostru are misiunea de a încetini inamicul, şi de a acorda timp trupelor proprii, care se află pe un aliniament la aproximativ 1700-1900 de metri pe direcţia N-V, să se regrupeze pe poziţii intermediare, în spatele poziţiilor noastre. În tot acest timp, batalionul nostru are misiunea de a încetini şi a bloca inamicul cât mai mult şi de a da răgaz trupelor proprii pentru a-şi reveni şi a duce lupta de atac.”

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea