Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Vehiculele de lupta pentru operatii speciale tip URO VAMTAC

 Vehicul neblindat pentru operatii speciale, Uro Vamtac, este un mijloc modern de lupta foarte mobil, intrat în 2005 în înzestrarea Fortelor pentru Operatii Speciale ale Armatei României.
 Face parte din familia de vehicule militare de clasa medie care în varianta blindata poate constitui o optiune foarte potrivita pentru îndeplinirea misiunilor în teatrele de operatii.
 Este fiabil, robust, usor si rapid. Este special conceput si foarte eficient în zone macroclimatice foarte calde. Este usor de folosit în teren accidentat, având o capacitate mare de trecere, chiar daca o singura roata are aderenta.
 Are o putere de foc sporita; pe el se pot monta mitraliera, instalatie lansare de rachete antitanc si aruncator de grenade antitanc.
În acest vehicul pot fi transportati 4 militari echipati de lupta.
 Vehiculul are montat echipament modern de comunicatii, constând în statii radio Panther.
 Poate atinge o viteza de pâna la 135 Km/h, o caracteristica foarte buna pentru un vehicul din aceasta clasa. Are un motor de tip Steyr cu o putere de 188 CP, 6 cilindrii în linie si un consum relativ redus - 15 l/100 Km.
 Cutia de viteze este automata.
 Beneficiaza de o usoara protectie balistica, datorita formei plane si cu îmbinari rectilinii a caroseriei si poate fi parasutabil fara demontarea unor elemente de caroserie.
 Este fabricat în Spania. A intrat în productie în anul 1995.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea