Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

„Viperele Negre" au raportat „Misiune Îndeplinită!"

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
„Viperele Negre" au raportat „Misiune Îndeplinită!"
Nr.: 
29
Data comunicatului: 
10/09/2020
Comunicatul: 

          Astăzi, 10 septembrie, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, şi locţiitorul comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu au participat la sediul Centrului de Sporturi Montane Bucegi, din Predeal, la ceremonia de sosire din Teatrul de Operaţii din Afganistan a militarilor Batalionului 21 de Protecţia Forţei „Viperele Negre".

          Cu această ocazie una dintre activităţile importante ale ceremoniei a fost decorarea drapelului de luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi", prin decret prezidenţial cu Ordinul „Virtutea Militară" în grad de Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari. În cadrul ceremoniei au fost recunoscute și meritele militarilor batalionului. Comandantul Batalionului 21 de Protecţia Forţei „Viperele Negre", locotenent-colonel Cristian Cristescu, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Comandamentului Forţelor Întrunite şi mai mulţi militari au fost decoraţi cu Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Merit În Slujba Păcii clasa a III-a, Emblema de Merit Acţiuni Umanitare clasa a II-a, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii şi Emblema de Onoare a Logisticii. În semn de recunoştinţă, la finalul activităţii, sublocotenentul (r) Marius Apostol, preşedintele Asociatiei Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie- Izvoratorul de Mir”, a oferit comandantului batalionului o plachetă cu însemne heraldice.

                                                                                     ***

          Vânătorii de Munte au fost dislocaţi pentru aproximativ 6 luni în două baze militare din provinciile Kandahar şi Kabul, pentru asigurarea securităţii acestora, în cadrul misiunii „Resolute Support". De asemenea, o companie din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu" a făcut parte din batalionul de protecţia forţei.

          Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi" a mai fost dislocat anterior acestei misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. În Irak a participat cu două detaşamente de nivel companie în perioada 2006-2007, în cadrul misiunilor UNAMI III și UNAMI IV, iar în Afganistan a mai participat în cadrul misiunii ISAF în anul 2009 și anul 2012 cu o structură de nivel batalion.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea