Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

“Lupii Negri” pleacă în Afganistan

Joi, 11/07/2013
Căpitan Daniel Nistor

Ceremonia prilejuită de plecarea în Afganistan a militarilor Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri", a avut loc joi, 11 iulie a.c., pe Pietonalul Ştefan cel Mare din municipiul Iaşi.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Mircea Savu, a participat la activitate alături de ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din Forţele Terestre, reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Ceremonia a debutat cu trecerea în revista a formaţiei, efectuarea apelului solemn, oficierea serviciului religios, citirea extrasului din ordinul de operaţii şi defilarea militarilor care vor pleca în teatrul de operaţi.

Locotenent-colonelul Sergiu Mungiu, comandantul batalionului, s-a adresat audienţei prezente la ceremonie precizând: „am parcurs în această primă jumătate de an o perioadă de instruire, de operaţionalizarea în vederea dislocării în Teatrul de Operaţii Afganistan; nu a fost o perioadă deloc uşoară, ne-am pregătit asiduu, atât în poligoanele din Iaşi, cât şi în Centrul de instruire al Forţelor Terestre şi în Centrul multinaţional de instruire al partenetilor americani de la Hohenfels, Germania. Ştiu că nu va fi o misiune uşoară, dar având în vedere nivelul ridicat de instruire, certificat de rezultatele obţinute, vă pot raporta, domnule ministru, că Batalionul 151 Infanterie este gata pentru începerea minsiunii. Pe dumneavoastră, familiile noastre dragi, vă rog să le asiguraţi sprijinul, căldura sufletească, de care avem nevoie, de care vom avea nevoie pentru a putea trece mai uşor peste greutăţile inerente ale teatrului de operaţii în următoarele şase luni”.

“Mergeţi într-o zonă foarte complicată din punct de vedere militar, cu foarte multe incidente în această primăvară, dar sunt convins că felul cum v-aţi pregătit, experienţa dobândită în misiunile anterioare din Afganistan, Kosovo sau Irak vă dau puterea să îndepliniţi orice misiune încredinţată”, le-a transmis ministrul Mircea Duşa militarilor înainte de plecarea în misiune.

Ministrul apărării naţionale le-a mai spus militarilor că au în faţă o mare provocare, obiectivul final al misiunii batalionului în teatrul de operaţii Afganistan fiind acela de a sprijini Forţele de Securitate Naţionale Afgane să preia conducerea şi să asigure un mediu de securitate stabil care să favorizeze dezvoltarea economică şi instituţională a Afganistanului.

Principalele misiuni ale militarilor români vor fi asigurarea securităţii ariei de responsabilitate, acordarea de asistenţă umanitară populaţiei locale şi instruirea Forţelor de Securitate Naţionale Afgane.

Înfiinţat în anul 1994, batalionul a fost prezent în teatrele de operaţii din Angola, Albania, Bosnia, Irak şi Afganistan.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea