Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

„Gheparzii Transilvani” - exercițiu în comun cu militari spanioli şi polonezi

Vineri, 10/06/2022

Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani” a executat săptămâna aceasta, alături de structuri antiaeriene spaniole şi poloneze, un exercițiu de rezolvare a unei situații tactice de nivel baterie, în apropierea bazei de antrenament Bemowo Piskie.

Este pentru prima dată de la dislocarea contingentului românesc în Polonia când are loc un astfel de exercițiu, în care au fost angrenate diverse sisteme de apărare antiaeriană din dotarea armatei spaniole, poloneze şi române, cu scopul de a detecta, urmări şi intercepta ținte aeriene marcate de avioanele si elicopterele poloneze care au survolat spațiul aerian pe întreaga perioadă a activității de instruire în comun.

Cu ocazia desfășurării acestui exercițiu, a fost primită şi vizita Comandantului Apărării Aeriene a Armatei Spaniole, generalul Enrique Silvela, care a participat la un briefing de informare şi o expoziție de tehnică militară în poligonul Wyreby.

La sfârșitul activității generalul spaniol a adresat cuvinte de mulțumire militarilor participanți la acest exercițiu şi a apreciat modul de instruire în comun a specialiștilor antiaerieni.

* * *

Începând cu luna aprilie, timp de șase luni, contingentul românesc ”Gheparzii Transilvani”, structură generată de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană ”Potaissa” se instruiește într-un mediu multinațional, sub coordonarea Comandamentului Forțelor Întrunite ”General Ioan-Emanoil Florescu”.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea