Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

„Veni, vidi, vici!”

Joi, 13/01/2022

18 “Gheparzi de fier” au luat startul la competiția sportivă „Norwegian Foot March”, care s-a desfășurat în această săptămână, în apropierea bazei de antrenament din Bemowo Piskie.

Militarii participanți au avut dispoziție 4 ore și 30 de minute pentru a finaliza un marș pe distanța de 30 de km, pe un teren ușor accidentat, având asupra lor un rucsac militar cu o greutate de 11 kilograme. Toți militarii români au ajuns la finalul competiției, iar cei care s-au încadrat în timp au primit din partea organizatorilor, aliații americani, din cadrul Grupului de Luptă din Polonia, insigna specifică “Norwegian Foot March”.

Iată câteva dintre părerile participanților români la această competiție:

”Pentru mine, Norwegian Foot March a reprezentat o nouă provocare, după ce săptămâna trecută am participat la un maraton de orientare în teren pe o distanță de 50 km. A fost o cursă interesantă la care mi-am propus, încă de la start, să mă bucur mai mult de călătorie și mai puțin de destinație, o cursă în care mi-am testat limitele. Terenul înghețat, greutatea din rucsacul pe care a trebuit să îl avem asupra noastră și temperatura scăzută nu au făcut altceva decât să mă ambiționeze și mai mult și să mă conducă către o nouă reușită”, ne-a mărturisit caporalul Lucian Sandu, primul clasat dintre militarii români.

”Norwegian Foot March a fost o experiență frumoasă la care am participat împreună cu colegii și aliații Grupului de Luptă din Polonia. Pe tot parcursul concursului ne-am testat limitele, atât psihice, cât și fizice. Am avut de parcurs distanța obligatorie de 30 km, având asupra noastră un rucsac militar cu greutatea de 11 kilograme, iar temperatura destul de scăzută a aerului, -9°grade a făcut competiția mult mai dificilă. Datorită încurajărilor celor prezenți am reușit să depășesc toate momentele dificile pe care le-am întâmpinat pe timpul marșului. A fost greu, dar a fost frumos” - plutonier adjutant principal Mircea Sobaru.

”Cu toate că nu sunt străină de marșuri pe distanțe ca aceasta, Norwegian Foot March a fost o experiență unică, cu multe provocări, atât fizice, cât și psihice. Momentele de dinaintea startului au fost încărcate cu multe emoții, dar au fost constructive. Nu s-a pus nici o secundă problema abandonului, nu e firea mea. Sunt o persoană ambițioasă și care atunci când își propune ceva face orice pentru a reuși. Mi-am propus să mă încadrez în baremul pe care l-au avut și colegii mei, bărbați, din categoria mea de vârstă, 4 ore și 30 de minute, și am reușit. Pentru mine, temperatura scăzută a fost un avantaj în timpul cursei, deoarece a contracarat temperatura ridicată a corpului datorată efortului fizic și mi-a permis să duc la bun sfârșit această cursă fără probleme”, ne-a transmis sublocotenentul Maria Chirca.

„A fost o experiență frumoasă pe care aș mai repeta-o cu plăcere. La renunțat, nu m-am gândit nici o clipă. Datorită antrenamentului executat cu o săptămână mai devreme am știut să-mi dozez energia pe durata întregului concurs, fapt care m-a făcut să am un timp mult mai bun decât mă așteptam. Vremea nu mi-a pus probleme, totuși dacă erau câteva grade în plus, cred că aș fi putut să am un timp mult mai bun. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și ne-au susținut” - caporal Bogdan Ioan.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea