Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Batalionul 1 CIMIC „General de corp de armată Ştefan Holban” la zi de sărbătoare

Miercuri, 01/09/2021

Astăzi, 1 septembrie, la sediul Batalionului 1 CIMIC „General de corp de armată Ştefan Holban” din Bucureşti, a avut loc, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, ceremonia prilejuită de aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea structurii.

Cu această ocazie şeful Forţelor Terestre Române a decorat Drapelul de Luptă al batalionului cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”, iar, pentru rezultatele deosebite obţinute, militarilor şi personalului civil contractual din cadrul structurii le-au fost conferite „Emblema de Onoare a Forţelor Terestre”, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României” clasa a III-a, „Emblema de Merit Acţiuni Umanitare” clasa a III-a şi „Emblema de Merit în Slujba Păcii”.

În cuvântul său, comandantul Batalionului 1 CIMIC „General de corp de armată Ştefan Holban”, locotenent-colonelul Laurenţiu Manta a trecut în revistă realizările de până acum şi angajamentele asumate, felicitând totodată întregul personal pentru devotamentul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor pe parcursul celor 20 de ani de activitate.

Şeful Forţelor Terestre Române a subliniat importanţa acestei unităţi unice din Armata României, exprimându-şi convingerea că, deşi în perioada următoare Forţele Terestre Române şi Armata României trec printr-un proces de adaptare şi consolidare, Batalionul 1 CIMIC „General de corp de armată Ştefan Holban” va rămâne, ca de fiecare dată, performant, atât în indeplinirea misiunilor specifice domeniului CIMIC, cât şi a sarcinilor de zi cu zi.

„Această structură are un pachet de capabilităţii de care cu toţii suntem conştienţi că avem nevoie atât astăzi, cât şi în viitor, are un colectiv bine închegat, cu o bogată experienţă dobândită în diferitele misiuni specifice şi va fi, în continuare, una dintre priorităţile Forţelor Terestre, în vederea îndeplinirii unor misiuni diversificate întâlnite în conceptele de apărare de astăzi. Vă felicit pentru cei 20 de ani de realizări, performanţe, asumări, sacrificii şi lucrul în echipă, vă urez în continuare un parcurs bun, asumat, responsabil şi profesionist!”, a concluzionat generalul-maior Iulian Berdilă.

* * *

Batalionul 1 CIMIC „General de corp de armată Ştefan Holban” (civil - military cooperation) este o unitate militară unică în Armata României, aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre şi specializată în domeniul cooperării civili - militari.

Batalionul a fost înfiinţat în anul 2001, iar în cei douăzeci de ani de existenţă, militari din cadrul unităţii au participat la mai multe misiuni internaţionale în Afganistan, Albania, Angola, Bosnia, Coasta de Fildeş, Congo, Georgia, Irak, Kosovo şi Sudan.

Activităţile de tip CIMIC contribuie la realizarea şi dezvoltarea cadrului de cooperare între instituţia militară, autorităţi centrale şi locale şi populaţia civilă, iar misiunile principale includ coordonarea în vederea înlăturării efectelor produse în urma dezastrelor naturale sau industriale, acordarea de sprijin (asistenţă) autorităţilor civile, participarea în cadrul operaţiilor de sprijin al păcii şi sprijinul activităţilor privind protecţia civilă.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea