Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Batalionul 2 Infanterie ”Călugăreni” - 28 de ani de la înfiinţare

Miercuri, 01/09/2021

Militarii Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni” au sărbătorit astăzi, 1 septembrie, în prezenţa comandantului Brigăzii 282 Blindată ”Unirea Principatelor”, colonelul Gabriel Constantin Turculeţ, 28 de ani de la înfiinţarea structurii, eveniment marcat printr-o ceremonie militar-religioasă, în cadrul căreia, a fost dezvelit Monumentul ridicat în cinstea militarilor batalionului trecuţi la cele veşnice.

La sărbătoarea ”Călugărenilor”, alături de militarii batalionului, au fost prezenţi comandantul Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”, generalul de brigadă Valentin Brînzei, foşti comandanţi ai structurii şi cadre militare în rezervă sau retragere.

Înfiinţat în 1993, a fost prima unitate din Armata României încadrată cu militari profesionişti şi a participat, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, ca unitate combatantă românească la operaţii în afara teritoriului naţional. De-a lungul timpului, infanteriştii bucureşteni au fost prezenţi în şase teatre de operaţii, cu peste 3400 de militari participanţi. Trebuie remarcate cele peste 1500 de misiuni executate în operaţia Antica Babilonia din Irak şi, de asemenea, faptul că a fost prima unitate din Armata României care a preluat responsabilitatea unei provincii din Afganistan, Zabul, în cadrul ISAF.

La mulţi ani tuturor militarilor din batalion şi mult succes în executarea misiunilor ce vor urma!

* * *

Monumentul a fost realizat, din nevoia unui loc în care călugărenii să-şi poată cinsti memoria militarilor batalionului care au trecut la cele veşnice prin donaţiile militarilor activi ai batalionului şi ale Asociaţiei Militarilor Participanţi în Teatrele de Operaţii, de către plutonierul-adjutant Daniel Trandafir.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea