Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Batalionul 817 Artilerie "Petru Rareş", la ceas aniversar

Luni, 09/03/2020

5 martie, Prundu-Bârgăului. Militarii Batalionului 817 Artilerie "Petru Rareş" au îmbrăcat straie de sărbătoare, aniversând, într-un cadru festiv, 25 de ani de la înfiinţare. În cadrul ceremoniei militare a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative la sediul unităţii, în prezenţa reprezentanţilor eşaloanelor superioare, veteranilor de război, cadrelor militare active, în rezervă sau retragere, reprezentanţilor administraţiei publice judeţene și locale, reprezentanţilor instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, familiilor militarilor, precum şi a reprezentanţilor mass-mediei locale. După acordarea onorului militar locţiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan", colonel Ioan-Marian Cristurean şi intonarea Imnului Naţional, s-a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naţionale și Mesajului şefului Statului Major al Forţelor Terestre cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înfiinţare. Într-un cadru emoţionant, camarazii cu rezultate deosebite au primit distincţii şi recompense.Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea efectivelor unităţii, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa, în aplauzele invitaţilor prezenţi la ceremonie.

***

Prima zi a lunii martie are o semnificaţie deosebită pentru artileriştii din Prundu Bârgăului deoarece la această dată, în urmă cu 25 de ani, în garnizoana Dej, lua fiinţă Divizionul 817 Artilerie Antitanc, ca structură subordonată Brigăzii 81 Mecanizate. În anul 1997, divizionul a fost nominalizat ca parte componentă a Forţei de Reacţie Rapidă a Armatei României și a fost redislocat în garnizoana Şimleu Silvaniei. La 25 octombrie 1997, în faţa complexului monumental din Municipiul Carei, preşedintele României, înmânează divizionului Drapelul de Luptă. Divizionul a fost redislocat în garnizoana Prundu-Bârgăului în anul 2000, iar trei ani mai târziu a fost transformat în Divizionul 817 Artilerie Mixtă, prin reorganizarea Divizioanelor 815 și 817 Artilerie, fiind prima unitate de acest gen din Armata României. În anul 2006, unitatea îşi schimbă denumirea în Batalionul 817 Artilerie Mixtă, iar doi ani mai târziu primeşte denumirea onorifică "Petru Rareş" şi steagul de identificare. Concomitent cu procesul de operaţionalizare al batalionului, militarii au participat la misiuni în Angola, Afganistan, Irak şi Bosnia-Hertegovina, precum şi la activităţi de pregătire în SUA, Germania, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Iordania şi Turcia. Performanţele structurii sunt completate de participarea la numeroase exerciţii multinaţionale, unde militarii batalionului au fost apreciaţi pentru profesionalismul dovedit. O filă de aur din istoria batalionului a fost scrisă de militarii unităţii care pe parcursul acestor ani au participat la competiţiile sportive naţionale şi internaţionale, obţinând rezultate remarcabile. Istoria recentă a batalionului se măsoară prin miile de proiectile care au lovit ţintele în poligoanele de instrucţie din Bogata, Cincu, Cârţişoara. Pentru rezultatele remarcabile obţinute de militarii unităţii în îndeplinirea misiunilor încredinţate precum şi la activităţile desfăşurate pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre", în anul 2010 și cu „Emblema de Onoare a Statului Major General", în anul 2015.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea