Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ceremonial militar și religios la Crucea Comemorativă de pe Muntele Caraiman

Miercuri, 14/09/2022

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă a participat miercuri, 14 septembrie, alături de directorul Statului Major al Apărării, generalul-maior Corneliu Postu, la Crucea Comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi, la ceremonialul militar și religios organizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Înălțării Sfintei Cruci.

La eveniment au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai structurilor centrale din Ministerul Apărării Naționale, ai autorităților publice locale, județene și centrale, comandanții marilor unității de vânători de munte, precum și mulți turiști.

Imnul României a răsunat la peste două mii de metri, intonat de către Baritonul Ștefan Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic Doina al Armatei. Garda de onoare a fost compusă din militari ai Batalionului 21 Vânători de Munte „Leonard Mociulschi” din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Jandarmeriei Montane Sinaia, cu participarea Muzicii Militare a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.

Au fost rostite alocuțiuni de către Secretarul General Adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, directorul Statului Major al Apărării, prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu și viceprimarul orașului Bușteni, Totpal Mihai Mircea. Totodată, coordonatorul proiectului de reabilitare a Crucii Comemorative a Eroilor României din Primul Război Mondial, de pe muntele Caraiman, Codrin Munteanu, a prezentat istoricul construcției și restaurării monumentului.

Ceremonia a inclus și prezentarea steagurilor de identificare ale structurilor de vânători de munte din Armata României, depunerea de coroane de flori în memoria eroilor neamului românesc și vizitarea spațiului expozițional amenajat în incinta monumentului.

***

Monumentul se găsește la altitudinea de 2291 metri, apropiată de cota atinsă de Vârful Caraiman - 2386 metri, are o înălțime totală de 39,3 metri și a fost construit între anii 1926-1928, „întru slava și memoria eroilor prahoveni căzuți în Primul Război Mondial pentru apărarea Patriei”.

După preluarea ansamblului monumental în administrare, în perioada 2016-2021, Ministerul Apărării Naționale, prin Secretariatul General și Direcția domenii și infrastructuri, a implementat proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor / Crucea) de pe Vârful Caraiman.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea