Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est - şase ani de la înfiinţare

Marţi, 07/09/2021

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă a participat, vineri, 3 septembrie, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu şi alte personalităţi militare atât din NATO, cât şi din partea naţiunii gazdă, România, la sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din Bucureşti, la ceremonia prilejuită de aniversarea a şase ani de la înfiinţarea acestei structuri.

Activităţile desfăşurate marchează angajamentul României şi ţărilor contributoare la valorile comune şi securitatea Alianţei Nord-Atlantice.

* * *

Prima referinţă existentă despre înfiinţarea Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est a fost consemnată la Summit-ul din Ţara Galilor din 2014, odată cu aprobarea de NATO a măsurilor active stabilite pentru a fi implementate pentru a face faţă noilor provocări din mediul de securitate. A fost momentul când România şi-a asumat angajamentul de a înfiinţa pe teritoriul său un comandament multinaţional de divizie in regiunea de Sud-Est, o garanţie a faptului că NATO este pregătit să răspundă potenţialelor ameninţări la adresa Alianţei, acum şi în viitor.

Decizia asumată de România în Ţara Galilor avea să se concretizeze pe data de 1 septembrie 2015, când comandamentul Diviziei 1 Infanterie a fost transformat în Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est. Ulterior, pe data de 1 decembrie 2015, a avut loc activarea comandamentului de către NATO, moment ce reprezintă începutul integrării Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est în structura de forţe NATO (NFS).

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea