Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Comemorarea Generalului Grigore Bălan

Miercuri, 15/09/2021

În data de 14 septembrie, în localitatea Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori, a fost comemorat „eroul dezrobirii Ardealului”, generalul Grigore Bălan, nume purtat astăzi de către Brigada 81 Mecanizată.

„Generalul Grigore Bălan, al cărui nume îl poartă Brigada 81 Mecanizată, s-a jertfit, nu întâmplător în apropierea Zilei Înălţării Sfintei Cruci. Cele două coordonate ale Crucii, iubirea şi credinţa, au fost stindardul generalului erou. Credinţa în revenirea la trupul ţării a Ardealului răpit în 1940 şi iubirea de ţară pe altarul căreia s-a jertfit. Să fim performanţi, iar rezultatele să fie foarte bune, este cel mai corect mod de a cinsti memoria eroului”, a subliniat în deschiderea simpozionului, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonelul Cornel-Traian Scurt.

În cadrul activităţii, la care au participat reprezentanţi ai brigăzii, ai autorităţilor publice centrale şi locale, ai instituţiilor din cadrul Sistemului naţional de ordine publică şi securitate naţională şi ai altor structuri şi asociaţii din judeţul Bistriţa-Năsăud, s-a desfăşurat Simpozionul de Istorie Ediţia a VI-a „Eroii judeţului Bistriţa-Năsăud, eroii Neamului Nostru”.

* * *

Născut la 14 iulie 1896, în satul Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud, generalul Grigore Bălan, a fost unul dintre ofiţerii Armatei Române ce a luptat pentru dezrobirea meleagurilor ţării. în vara anului 1915 a fost avansat la gradul de sublocotenent, iar doi ani mai târziu, la 1 noiembrie 1917, a fost avansat la gradul de locotenent şi lua parte la primul război mondial pe frontul apusean, în nordul Italiei. A luptat în cel de de-al doilea război mondial în fruntea Grupului 5 Vânători de Munte pentru eliberarea Bucovinei. A fost numit şi în funcţia de comandant secund al Diviziei 2 Munte, urmând ca în luna septembrie a anului 1944 să lupte pentru eliberarea oraşului Sfântul Gheorghe, în fruntea Diviziei 1 Munte, ocupând funcţia de comandant secund. La 9 septembrie 1944 a fost rănit grav de focul artileriei inamice, iar 4 zile mai târziu, în 13 septembrie 1944, s-a stins din viaţă la spitalul din Sinaia.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea