Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Hohenfels - prima provocare

Vineri, 17/09/2021

           Concentrare maximă, reacție rapidă și mai ales anduranță, sunt atributele necesare pentru a parcurge echitabil un exercițiu internațional. Pe scurt, temperaturile scăzute, acțiunile militare 24 din 24 de ore sau cum să te mobilizezi și să faci față oricăror situații neprevăzute, cam așa s-ar putea descrie un exercițiu de amploarea celui din Hohenfels, Germania.

           Aflați la prima provocare de acest gen din cariera lor, tinerii ofițeri din cadrul Batalionului 812 Infanterie ”Șoimii Carpaților”, prezenți în cadrul exercițiului multinațional ”SABER JUNCTION 21”,au fost în situația de a-și depăși temerile, de a face un pas înainte spre a deveni adevărați lideri militari și de a acumula treptat experiența necesară în gestionarea situaților. În plină desfășurare a exercițiului, zi și noapte pe poziții, din tranșeele din Hohenfels am aflat următoarele: ”Experiența din cadrul acestui exercițiu a fost una grea, darplăcută. Am fost nevoiți să dormim prin păduri, prin câmp, fără a avea acele condițiile acasă și să acționăm atunci când situația ne cerea acest lucru. Experiența colegilor, care au mai fost și în alți ani în Germania pentru exerciții similare, m-a ajutat să înțeleg că va fi o perioadă destul de grea și să mă pregătesc din timp cu cele necesare. Iar în privința cunoștințelor dobândite pe timpul școlarizării, sunt convins că acestea pot fi puse în practică doar prin participarea la astfel de exerciții”, a declarat sublocotenentulEusebiuStoleru, comandant pluton în cadrul batalionului.

          Un alt tânăr ofițer, sublocotenentul Vlad DanielMoșneag, ne-a spus că ceea ce a întâlnit în poligonul din Hohenfels în primul său exercițiu în calitate de comandant de pluton infanterie, a fost și este încă, o experiență extrem de provocatoare din punct de vedere fizic dar mai ales mental.”Coordonarea oamenilor în teren, stabilirea de priorități în câmpul tactic,sarcinile numeroase, toate acestea fac din acesta primă experiență militară, una din care se pot extrage o multitudine de lecții folositoare”. ”Șoimii Carpaților” vor fi prezenți în poligonul din Hohenfels, Germania, până la finalul lunii septembrie.

Text: Zitta - Gabriela Bodea Foto: Batalionul 812 Infanterie ”Șoimii Carpaților”

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea