Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Jurnalişti în misiune alături de Dragonii transilvani

Vineri, 24/09/2021

Ziua de 23 septembrie a fost una încărcată pentru participanţii la „Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict”, ediţia 2021. După executarea transportului pe calea aerului cu elicoptere IAR-330 şi inserţia acestora în poligonul Bogata din judeţul Cluj, jurnaliştii au intrat în scenariul unui exerciţiu integrator pregătit de militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej”.

Exerciţiul a urmărit crearea unui mediu cât mai apropiat de cel al teatrelor de operaţii, atât de familiar „Dragonilor Transilvani” din Dej.

Astfel, imediat după sosire, jurnaliştii au participat la briefing-ul de introducere în teatrul de operaţii, prezentat de comandantul batalionului, locotenent-colonelul Emanuel Ciobanu, în cadrul căruia au fost prezentate detaliile misiunii şi aspecte importante care să îi ghideze pe reprezentanţii mass-media pe timpul desfăşurării exerciţiului.

Ulterior, după pregătirea misiunii la macheta terenului, jurnalişti şi militari deopotrivă s-au îmbarcat în transportoarele blindate şi au început misiunea de patrulare, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, în zona de operaţii. Nu a fost o misiune liniştită, întrucât exerciţiul a fost unul plin de surprize pentru jurnalişti şi i-a ţinut alerţi până în zorii zilei. Ambuscade, ieşirea de sub focul inamicului, supravieţuirea în condiţii de captivitate şi reacţia la atacuri asupra bazei au fost doar câteva din incidentele pe care aceştia le-au înfruntat alături de „Dragonii Transilvani”.

Finalul exerciţiului a înlocuit oboseala unei nopţi nedormite de pe feţele tuturor, militari şi jurnalişti, cu zâmbetul de satisfacţie al unei misiuni îndeplinite.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea