Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

La mulţi ani Batalionului 405 Sprijin Logistic ,,Năsăud’’

Joi, 15/07/2021

În data de 15 iulie, la sediul Batalionului 405 Sprijin Logistic „Năsăud” din Bistriţa, a avut loc, în prezenţa comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul-maior Dorin Blaiu, ceremonia prilejuită de aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea structurii.

La activitate au fost prezenţi, de asemenea, comandatul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonelul Cornel-Traian Scurt, reprezentanţii autorităţilor publice locale, cadre militare active, în rezervă sau retragere.

Cu această ocazie batalionului i-a fost conferită Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, iar militarii cu rezultate deosebite au fost recompensaţi.

Comandantul Batalionului 405 Sprijin Logistic „Năsăud”, locotenent-colonel Ioan-Florin Cioanca a felicitat întreg personalul pentru devotamentul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor pe parcursul celor 20 de ani de activitate, subliniind totodată importanţa structurilor de sprijin logistic în îndeplinirea obiectivelor unităţilor sprijinite.

* * *

În urmă cu 20 de ani, pe data de 15 iulie 2001, în conformitate cu Dispoziţia Statului Major General nr.14 din 22 martie 2001, se înfiinţa, în garnizoana Bistriţa Batalionul 405 Sprijin Logistic „Năsăud”.

De la înfiinţare, batalionul a executat misiuni de sprijin logistic în folosul unităţilor subordonate Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, atât pe teritoriul naţional, cât şi pentru structurile brigăzii nominalizate să participe în teatrele de operaţii. În cadrul detaşamentelor româneşti ce au executat misiuni sub egida O.N.U, N.A.T.O şi U.E, au participat aproximativ 100 de militari din cadrul batalionului în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak, Bosnia-Herţegovina, Kosovo şi Angola.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea