Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

La Multi Ani Batalionului 205 Apărare Antiaeriană ,,General Gheorghe Pîrvulescu”!

Luni, 04/10/2021

            70 de ani de istorie. Vineri, 1 octombrie, la sediul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană ,,General Gheorghe Pîrvulescu", a avut loc ceremonia de marcare a 70 de ani de existență a batalionului. ,,Semper Altius" (Întotdeauna la înălțime)

            Sub această deviză, militarii batalionului și-au îndeplinit întotdeauna misiunile din 1951 până în ziua de astăzi, când au sărbătorit 70 de ani de la înființare.

            La această ceremonie au participat militari din cadrul eșaloanelor superioare, din cadrul batalioanelor din garnizoană precum și foști comandanți ai unității. În urma experienței acumulate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și datorită realităților eistente în anii ce au urmat acestuia, s-a considerat ca subunitatea de nivel baterie de artilerie antiaeriană nu poate realiza apărarea antiaeriană a trupelor din compunerea unei divizii de infanterie. Astfel, la 1 octombrie 1951, se înființează Divizionul 2 Artilerie Antiaeriană din Divizia 2 Infanterie.

            Începând cu data de 9 octombrie 1965, s-a schimbat denumirea în Divizionul 205 Artilerie Antiaeriană. În anii care au urmat, Divizionul 205 Artilerie Antiaeriană a participat la numeroase aplicații și trageri de luptă cu tehnica din dotare, în poligonul Capu Midia, reușind sa obțină rezultate bune și foarte bune. În cei 70 de ani de eistență, Batalionul 205 Apărare Antiaeriană a purtat mai multe denumiri, a avut diferite forme de organizare și a fost dotat cu mai multe categorii de tehnică, de la tunuri AA cal. 25 mm în anul înființării, 1951, tunuri AA 37 mm, în 1960, tunuri AA 57 mm, în 1962, și tunuri AA cal. 30 mm de proveniență românească în perioada 1980-2008. În februarie 2008, Batalionul 205 Artilerie Antiaeriană a fost înzestrat cu sistemul antiaerian 2x35 mm ,,Oerlikon". Începând cu 1 martie 2008, Batalionul 205 Artilerie Antiaeriană a fost denumit Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, și începând cu 22 iulie 2009, a primit denumirea onorifică de ,,General Gheorghe Pîrvulescu". În decursul istoriei sale, batalionului i-au fost ordonate mai multe misiuni de luptă:

           În perioada 21.06-10.10.1954 i s-a încredințat misiunea de luptă pentru a realiza acoperirea antiaeriană în raionul Zimnicea;

           În perioada 1978-1998 batalionul a executat serviciul de luptă permanent / pentru apărarea antiaeriană a aeroportului din Craiova; 

           În perioada martie-aprilie 2008, Bateria de rachete antiaeriene CA-95 a participat la apărarea antieaeriană a capitaliei României pe timpul desfășurării Summit-ului NATO de la București

           Începând cu aprilie 2017 și până în octombrie 2020, Detașamentul de Apărare Antiaeriană ,, Scorpionii Albaștri" din cadrul batalionului a intrat sub comanda operațională a Grupului de Luptă din Polonia.

           În data de 7 septembrie 2017, detașamentul a marcat pe teritoriul Poloniei prima tragere antiaeriană în afara granițelor țării după cel de-Al Doilea Război Mondial. Toate activitățile s-au desfășurat cu respectarea normelor impuse pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea