Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Mesajul ministrului apărării naţionale cu prilejul deschiderii anului de învăţământ preuniversitar şi postliceal 2021 - 2022

Luni, 13/09/2021

Astăzi, la începerea unui nou an şcolar în colegiile naţionale militare şi în şcolile de formare pentru maiştrii militari şi subofiţeri din Armata României vă transmit, dragi elevi şi profesori, sprijinul meu şi al echipei pe care o conduc pentru a obţine performanţa în educaţie.

Derulăm, în prezent, un amplu program de modernizare a infrastructurii şi de înnoire a învăţământului militar, ale cărui obiective finale sunt ancorate în realitatea de astăzi. Am investit şi vom investi în continuare pentru a crea militarul de care România are nevoie, cel care poate întrebuinţa în luptă noile echipamente intrate în înzestrarea Armatei României, şi poate anticipa şi răspunde provocărilor de securitate la adresa ţării.

Colegiile naţionale militare au câştigat, prin efortul comun al elevilor şi corpului profesoral, recunoaştere naţională şi internaţională, aliniindu-se prin performanţa lor la nivelul şcolilor europene de prestigiu, făcându-se remarcate ca unităţi şcolare de elită în învăţământul preuniversitar românesc. Apreciez pregătirea excepţională, dedicarea şi participarea elevilor din aceste colegii la olimpiadele naţionale şi internaţionale, acolo unde rezultatele remarcabile obţinute au fost apreciate la superlativ.

De asemenea, şcolile militare pentru formarea maiştrilor militari şi a subofiţerilor pregătesc militari cu un ridicat nivel de pregătire tehnică şi de specialitate, completat cu puternice calităţi moral-volitive, spirit civic şi patriotic, ce-i vor impune drept lideri şi luptători destoinici, animaţi de nobile sentimente de respect faţă de valorile naţionale şi universale.

Pentru cei care îmbracă pentru prima dată uniforma militară, această zi reprezintă începutul carierei militare, pe parcursul căreia urmează să se dezvolte spiritul de competiţie, de echipă, de camaraderie, al curajului, perseverenţei, performanţei şi ambiţiei de a reuşi împreună.

Onorat corp didactic, comandanţi de subunităţi şi instructori militari

Asigurarea resursei umane de cea mai bună calitate pentru Armata României - profesionişti pregătiţi şi instruiţi la standarde moderne - a fost şi va rămâne una dintre principalele priorităţi ale Ministerului Apărării Naţionale. Colegiile şi şcolile militare, furnizoare de servicii educaţionale la înalte standarde de calitate, contribuie la formarea unei resurse umane deosebit de valoroase şi în mod nemijlocit la promovarea valorilor militare şi ale poporului român.

Dumneavoastră, dascăli cu aptitudini şi rezultate deosebite în activitatea didactică, reuşiţi să transformaţi şi să menţineţi învăţământul militar la standarde ridicate, adoptând metode noi şi inovatoare de organizare a activităţilor de învăţare-predare astfel încât procesul de învăţământ să răspundă şi să se adapteze noilor provocări identificate şi accentuate de pandemia de COVID-19.

Sunt convins, că şi în acest an şcolar veţi reuşi să puneţi accent pe acumulările calitative şi, mai ales, pe atingerea competenţelor cheie pentru a transpune în fapt obiectivul ambiţios al învăţământului militar românesc, acela de a forma militari capabili să-şi proiecteze viitorul şi să acumuleze valenţele utile societăţii româneşti.

Stimaţi elevi,

Aţi optat pentru o carieră onorantă care vă obligă să fiţi bine pregătiţi pentru a deţine cunoştinţe solide şi a deveni lideri, dispuşi să vă asumaţi riscuri şi responsabilităţi pentru a vă putea îndeplini misiunile la nivelul standardelor de performanţă impuse de obiectivele militare.

Colegiile şi şcolile militare de învăţământ vă asigură suportul îndeplinirii propriilor visuri, potrivit aşteptărilor şi traseului de carieră pe care vi l-aţi asumat, având susţinerea unor dascăli care şi-au probat valoarea în timp.

Vă doresc tuturor un an şcolar de succes, cu rezultate deosebite, multă putere de muncă, curaj în înfruntarea obstacolelor, mult succes pentru atingerea obiectivelor pe care vi le propuneţi şi satisfacţii depline în obţinerea performanţelor prin care veţi dovedi că sunteţi cei mai buni.

MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE NICOLAE-IONEL CIUCĂ

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea