Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Remarcabilă retragere cu torțe a militarilor Forțelor Terestre Române

Luni, 22/04/2024

Evenimentele festive dedicate sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre Române și organizate în acest sfârșit de săptămână la București, s-au încheiat astăzi, 21 aprilie, cu o remarcabilă retragere cu torțe.

Detașamentul, constituit pentru această procesiune solemnă, a fost format din militari aparținând batalioanelor 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth” și 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni” și brigăzilor 1 Sprijin Manevră „Argedava” și 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Acesta a traversat Capitala, pornind din Parcul „Carol I”, pe itinerarul Palatul Parlamentului - Ministerul Apărării Naționale - Șoseaua Panduri - Palatul Cotroceni - Bulevardul Vasile Milea - Drumul Taberei, punctul final fiind reprezentat de sediul Statului Major al Forțelor Terestre, unde comandantul detașamentului a raportat „Misiune îndeplinită!”.

Militarii au fost însoțiți, încă de la aprinderea făcliilor, de un public numeros, format din cetățeni de toate vârstele, uniți de respectul pentru forțele armate, care le-a fost alături, pe parcursul celor peste 10 kilometri de marș.

La finalul evenimentului, mulțimea a aplaudat cu entuziasm și mândrie, în timp ce militarii și-au exprimat angajamentul de a rămâne „Oriunde, Oricând, La datorie!”. Această retragere cu torțe a fost o expresie clară a legăturii puternice dintre Forțele Terestre Române și societatea pe care o protejează, simbolizând continuitatea tradiției și a spiritului de sacrificiu, începute în urmă cu 165 de ani!

La mulți ani, Forțele Terestre!

La mulți ani, dragi camarazi!

***

Deși pare o simplă paradă, retragerea cu torțe reprezintă un tribut adus celor care au servit cu devotament și curaj pentru apărarea independenței țării și a valorilor naționale. Flăcările, care au luminat noaptea, amintesc de sacrificiul eroilor, care au luptat sub steagul tricolor, astfel încât moștenirea acestora să rămână vie în inimile tuturor.

 

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea