Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Schimbarea comenzii la HQ MND SE

Luni, 06/06/2022

Luni, 6 iunie, la sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), a avut loc, în prezența ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, ceremonia de schimbare a comenzii structurii, între generalul-maior Cristian Dan, care a asigurat comanda HQ MND-SE în perioada iunie 2020 - iunie 2022 și generalul de brigadă Dorin Toma, locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre, din luna aprilie 2020.

În discursul său, ministrul apărării naționale a menționat că momentul de astăzi este unul important pentru Armata României, comandamentele multinaționale de brigadă de la Craiova, de divizie de la București și de corp de armată de la Sibiu reprezintă dovezi concrete că România abordează cu seriozitate angajamentele de a contribui la securitatea regiunii Mării Negre, a flancului estic al Alianței și a întregului spațiu nord-atlantic.

„Constituirea, operaționalizarea și susținerea pe teritoriul său a acestui adevărat arc de securitate reprezentat de cele trei comandamente a reprezentat un moment decisiv pentru viitorul României și o dovadă a solidarității aliate. În toate cele trei comandamente, precum și în Unitatea de Integrare a Forțelor alături de români acționează și personal din țări NATO. Ca ministru al apărării, vă mărturisesc că perfomanțele și pregătirea militară dovedite deja în numeroase misiuni sunt suficiente dovezi să declar că faceți posibil orice imposibil.

Mă înclin în fața dumneavoastră și vă mulțumesc, domnule general-maior Dan, dumneavoastră și echipei pe care ați format-o aici, pentru munca depusă, în numele Păcii și Securității. Succes noii echipe, conduse de domnul general de brigadă Dorin Toma și militarilor ce încadrează această structură!” a reliefat Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu.

„În prezent, numărul militarilor aliați prezenți în țara noastră este de peste cinci mii. Militarii aliați sunt angajați în activități de vigilență și misiuni de poliție aeriană și se antrenează împreună cu militarii români. Activitățile comune de antrenament reprezintă piatra de bază pentru îmbunătățirea interoperabilității și, desigur, obiectivul esențial de pregătire și pregătire pentru orice fel de acțiuni defensive, dacă este necesar. Acesta este cadrul național în care HQ MND S-E are o responsabilitate importantă. Prin urmare, această ceremonie îmi oferă ocazia de a-mi exprima recunoștința tuturor națiunilor aliate care contribuie ai căror soldați sunt umăr la umăr cu trupele române”, a subliniat, în cuvântul său, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea