Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

WISE FORESIGHT 2021

Luni, 12/07/2021

În perioada 5-7 iulie, la Cercul Militar din garnizoana Arad, s-a desfăşurat Conferinţa principală de planificare a exerciţiului „WISE FORESIGHT 2021”, la care au participat delegaţiile conduse de către reprezentanţii părţilor române şi maghiare, locotenent-colonelul Sorin Semeniuc, respectiv locotenent-colonelul Szabolcz Gyorgy Racz.

Participanţii la conferinţă au parcurs o nouă etapă în procesul de planificare al exerciţiului şi fac parte din Batalionul Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii din Arad, militarii români având rolul de gazdă şi, pe parcursul celor trei zile, au asigurat toate condiţiile pentru îndeplinirea obiectivelor conferinţei.

Comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, locotenent-colonelul Sorin Semeniuc a subliniat importanţa folosirii în exerciţiu a experienţei ultimei misiuni în Afganistan a Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” şi a deprinderilor formate pe timpul ultimului exerciţiu în comun, care a avut ca temă principală, lupta în localitate.

* * *

„WISE FORESIGHT” este un exerciţiu de comandament cu trupe în teren şi are ca obiective antrenarea militarilor români şi maghairi în planificarea, conducerea şi executarea operaţiunilor de menţinere a păcii, conform standardelor NATO şi menţinerea interoperabilităţii în vederea desfăşurării în comun a unor eventuale misiuni sub egida NATO, ONU sau OSCE.

Exerciţiul continuă tradiţia cooperării bilaterale între cele două armate şi constituie o nouă etapă în strângerea legăturilor create de la înfiinţarea, în 1998, a Batalionului Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii, ca parte integrantă a Iniţiativei de Cooperare Regională.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea