Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ziua Distinşilor Vizitatori la NOBLE JUMP 21 / STEADFAST DEFENDER 21

Miercuri, 02/06/2021

La Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” (CNIÎ) din Cincu, jud. Braşov, a avut loc astăzi, 1 iunie, secvenţa finală a evenimentului multinaţional de instruire „NOBLE JUMP 21” din cadrul seriei de exerciţii NATO „STEADFAST DEFENDER 21”, eveniment la care a luat parte şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă.

Cu acest prilej, au avut loc exerciţii tactice cu trageri de luptă cu muniţie reală, executate de către militari ai trupelor române şi aliate ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi a fost organizată o expoziţie statică de armament şi tehnică militară.

În facilităţile de instruire din CNIÎ Cincu s-au instruit peste 4.000 de militari, din 12 state NATO, având la dispoziţie aproximativ 600 vehicule, 12 aparate de zbor, 10 tancuri şi alte elemente de tehnică militară. Această etapă de instruire este parte a exerciţiului aliat „STEADFAST DEFENDER 21”, ce se desfăşoară, în prezent, în 20 de ţări aliate sau partenere NATO.

Activitatea de pe teritoriul României a început în data de 19 mai, când, potrivit scenariului exerciţiului, NATO a alertat Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a Alianţei Nord-Atlantice, în vederea deplasării din Turcia, prin Bulgaria, în România.

Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat este vârful de lance al Forţei de Reacţie a NATO (NRF).

* * *

„STEADFAST DEFENDER 21” este un exerciţiu condus de NATO şi conceput pentru a ne asigura că forţele sunt instruite, capabile să opereze împreună şi gata să răspundă oricărei ameninţări de securitate.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea