Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ziua Națională a României - sărbătoarea de suflet a tuturor românilor

Luni, 04/12/2023

                1 Decembrie - Ziua Națională a României - reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, un simbol sfânt al împlinirii năzuinței de libertate și unitate a poporului nostru, dezideratul de veacuri al românilor - „Unirea”, reprezentând un proces cumulativ de construire în decursul timpului, a unei identități și a unei conștiințe naționale, care s-a realizat învingând toate vicisitudinile istorice ce au marcat destinul poporului român. Conștiința unității de origine, de grai și de credință, a existat permanent în mintea și în inimile românilor, iar la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, s-a exprimat, într-un singur glas, voința tuturor românilor de a-și da mâna în hotarele firești ale unui stat național unitar. Armata Română este unul dintre pilonii pe care s-a construit Marea Unire.

                În aceste momente de sărbătoare, este de datoria noastră să elogiem amintirea și jertfa tuturor acelora care au slujit cu devotament misiunea de a-i uni pe toți românii. Toți cei care, sub Jurământul față de Patrie, au ales destinul de a fi permanent în slujba țării, știu că istoria României s-a scris cu multe sacrificii, fiecare palmă de pământ fiind apărată cu credință, cu onoare și cu demnitate de către Armata Română!

               Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoanele din întreaga țară, în care sunt dislocate structuri aparținând Forțelor Terestre Române, sunt organizate defilări cu personal și tehnică, precum și ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. Militarii care ne reprezintă țara cu mândrie, cinste și profesionalism, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice dedicate acestui eveniment.

               La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea